Realismebrud i fiktion

I denne opgavehjælp hjælper vi dig med at skrive en analyserende artikel om realismebrud i fiktion. Opgaven indgik som Opgave 2 til skriftlig eksamen i Dansk A på STX fra den 20. maj 2021. Den tager udgangspunkt i Villy Sørensens novelle “De forsvundne breve”.

Den analyserende artikel går ud på at lave en analyse og fortolkning af novellens brug af virkemidler, herunder hvordan der etableres realismebrud gennem overdrivelse og ironi. Du skal også undersøge den virkning, realismebruddene har for novellens fremstilling af samfundet. Du kan komme ind på andre virkemidler, fx symboler.

Udover analysen indeholder opgavehjælpen et resumé af novellen samt arbejdsspørgsmål til at få hul på din analyse. Vi guider dig til at forstå opgaveformuleringens krav og lave en tematisk eller periodemæssig perspektivering til anden fiktion, der anvender realismebrud.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag af vores opgavehjælp:

Overdrivelse og ironi får os til at se samfundet med nye øjne

Det er helt bevidst, at novellen bruger overdrivelse og ironi til at bryde med realismen i teksten. Det hænger sammen med, at “De forsvundne breve” er en modernistisk novelle. I modernismen vil man gerne give en kritisk skildring af det moderne samfund, og det gør man blandt andet ved at indarbejde noget underligt eller uigenkendeligt i teksten, som fx realismebrud. Det kaldes underliggørelse

Meningen med denne underliggørelse - dvs. med overdrivelsen og ironien - er at få os til at se samfundet med nye øjne. Villy Sørensen kunne godt bare have skrevet en avisartikel om, at det er for dårligt, at mennesker i det moderne samfund har mistet de nære relationer til hinanden. Men han vælger i stedet at udforme sin samfundskritik som en fiktiv fortælling om nogle mennesker, der bilder sig selv ind, at deres breve er blevet stjålet. 

Fortællingen er både komisk og underlig, og tanken er, at den skal få os til at reflektere over samfundet og måden, vi selv opfører os på i samfundet. Måske savner vi også selv nogle “breve” i vores liv? Og hvem giver vi skylden for det, vi savner?

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Realismebrud i fiktion

[3]
Bedømmelser
  • 11-05-2022
    Givet af 3.g'er på STX
  • 06-05-2022
    Givet af 1.g'er på STX
  • 05-12-2021
    Givet af 3.g'er på STX