Hvad er realisme?
Man snakker om realisme i både Dansk og Samfundsfag. I Samfundsfag er realisme en teori indenfor international politik. Realismen siger, at stater altid forsøger at maksimere deres magt og sikkerhed, hvilket umuliggør langvarig fred i det internationale system. I Dansk er realisme en litterær strømning og skrivestil.
Kendetegn i realismen
Realismen har gennem tiden udviklet sig og der findes nu flere typer af realisme. Vi gennemgår, hvordan de forskellige typer adskiller sig fra hinanden senere i webbogen. Realister er dog typisk enige om en række antagelser om det internationale system:
Det internationale system er anarkisk og staterne frygter hinanden
Realismen mener, at det internationale system er anarkisk. Det vil sige, at der ikke er en verdensregering eller et verdenspoliti, der kan opretholde internationale love og skabe orden. Uden en central myndighed til at garantere staternes sikkerhed, så vil stater frygte hinandens hensigter. Det internationale system er derfor præget af selvhjælp, hvor hver stat kun stoler på sig selv.
Staternes frygt for hinanden får dem til at opruste. Hver stat ønsker at opbygge et militær, der kan beskytte mod et angreb fra andre stater og dermed sikre statens fortsatte overlevelse. Men når staterne opruster, så skaber det et sikkerhedsdilemma. Sikkerhedsdilemmaet går ud på, at når en stat opruster, så vil andre stater opfatte det som en trussel. De tror, at oprustningen er en optakt til et angreb. De andre stater vælger derfor at reagere ved selv at opruste, hvilket igen får den før...