Guldkorn

Guldkorn er som udgangspunkt ikke noget, du behøver at skrive i din rapport, medmindre din lærer faktisk har spurgt ind til disse ting (det sker dog ind i mellem!). Guldkornene vil også være gode at kende til mundtlig eksamen, fordi de handler om typiske ekstraspørgsmål til eksamen.

Hvorfor er reaktionen velegnet til at undersøge reaktionshastighed?

Generelt er redoxreaktioner langsommere reaktioner end for eksempel syre-base reaktioner. Syre-base reaktioner er så hurtige, at det kan være svært at lave målinger af reaktionshastigheden. Reaktionen i forsøget er en redoxreaktion, og dermed også velegnet til at undersøge reaktionshastighed.

Den rigtige reaktionshastighed

Reaktionshastigheden for en reaktant er generelt defineret som formindskelsen i koncentrationen af reaktanten per tid. Definitionen på reaktionshastigheden, v, for reaktanten, S2O32-, kan matematisk udtrykkes således:

v=-\frac{\Delta [S_2O_3^{2-}]}{\Delta t}

Da vi antog, at der nåede at reagere en lige stor mængde af thiosulfat i alle fire forsøg, valgte vi helt at se bort fra denne del af udtrykket for reaktionshastigheden. Vi betragtede derfor blot følgende udtryk som reaktionshastigheden:

  \frac{1}{\Delta t}

Sandheden er selvfølgelig, at 1/∆t ikke er den rigtige reaktionshastighed, men derimod er et udtryk, der er proportionalt med den rigtige reaktionshastighed. Vær særligt opmærksom på denne finte, hvis du skal til mundtlig eksa...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind