Sproglige virkemidler

Når du arbejder med raptekster, skal du altid analysere sproget. Det spiller ofte en rolle i rapperens selviscenesættelse. Her gennemgår vi de vigtigste sproglige virkemidler i rap.

Sproget har flere funktioner i rap

Den kreative tilgang til sproget er rapgenrens hjerteblod. Rapnumre bugner fx af nydannelser, leg med kendte udtryk, slang og billedsprog. Der kan være flere funktioner ved sproget, idet rapperen kan: 

  • Vise sine overlegne evner inden for sprog.
  • Vise, at han er autentisk, fordi han kender hiphopmiljøets måde at tale på.
  • Signalere et lukket fællesskab, fordi de mange interne udtryk udelukker os, der ikke er en del af miljøet.

Når du har fundet frem til, hvilke sproglige virkemidler rapperen bruger, kan du derfor forsøge at svare på, hvad han bruger virkemidlerne til, ud fra de tre punkter her.

Sproget i rap vækker ofte debat

Rap forbindes ofte med nedsættende, vulgært sprog af dem, der ikke selv er en del af hiphopmiljøet. Det førte i 2004 til en berømt ordkrig mellem rapperen Niarn og forfatteren Hanne Vibeke Holst. Forfatteren anklagede Niarn for at være med til at sprede et nedsættende kvindesyn via rappens hårde sprog. Niarn svarede, at han bare rappede om virkeligheden, som den var, og afviste, at hans sprog bidrog til at skabe en bestemt virkelighed. 

Gadesprog og slang

Gadesprog kaldes også ghettodansk og er især præget af låneord og slang. De senere år har rappere med indvandrerbaggrund indtaget den danske rapscene. Det har medført, at ord med ændret udtale samt låneord fra fx arabisk, tyrkisk og engelsk er blevet populære. Formålet med gadesprog er at signalere, at man er tough. 

Slang er ét af de træk, vi finder i gadesprog. Et slangudtryk er en sproglig nydannelse, hvor man beskriver noget velkendt på en ny måde. Slang ændrer sig hele tiden. Når man behersker hiphopkulturens slangudtryk, viser man som rapper, at man er autentisk.

Et eksempel er “Kodesprog” (2017) af Pede B, hvor han diskuterer slang med den tolv år yngre ArtigeArdit. Pede B er slet ikke med på, hvordan de yngre rappere taler. ArtigeArdits verslinjer står i kursiv:

Vi plejede at kalde røg for nol eller bal
Stop en halv, hvad fuck er bal? Det er fucking tjald!
Fat det nu, hash det' juu, også kaldet beak og terri [...]
Når jeg si'r, at vi skal beagle, er det os alle, der smutter
Jeg får nok aldrig lært det udenad
Folk, der er over 30 og bruger det, lyder alligevel skide ubegaved'

Her diskuterer de to rappere blandt andet, hvord...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind