Hvad skal vi med public service?

Her ser vi på de vigtige pointer i Kim Andersens kommentar ”Hvad skal vi med public service?”, der blev bragt i Berlingske Tidende den 21. september 2015. Pointerne følges af ideer til, hvordan du kan bruge teksten til refleksioner i dit essay.…

...

Sammendrag og fakta om tekst 5

Afsender: Kim Andersen, Center for Journalistik på Syddansk Universitet.
Udgivelse og dato: Berlingske Tidende, 21. september 2015
Genre: Kommentar

Kim Andersen begynder sin artikel med at forklare om politiske holdninger til public service. Politikere har foreslået, at danskerne kun skal betale for det, de ønsker at se. En undersøgelse har vist, at 63% ville vælge en del af DR's kanaler fra, hvis de kunne spare penge. DR er også blevet kritiseret for at lave unfair konkurrence med andre på sociale medier og for at mangle kvalitet, når de satser på underholdningsprogrammer. De burde koncentrere sig om nyhedsformidling og debat, siger kritikken.

Kim Andersen mener, at det vil svække dansk public service, hvis DR lytter til kritikken. Her henviser han til en udenlandsk undersøgelse, som viser, at der er en sammenhæng mellem en oplyst befolkning og stærke public service-medier.

Kommentaren bygger på et forskningsprojekt hos Center for Journalistik på Syddansk Un…

...

Stærk public service er nødvendigt for samfundet

Kim Andersen mener, at der er en tæt sammenhæng mellem public service og et velfungerende samfund. Derfor mener han, at DR skal styrkes. Det bygger han på udenlandske forskningsundersøgelser:

Udenlandske forskningsundersøgelser har tidligere vist, at public service-medier har mere fokus på politik, og at befolkningen i lande med et public service-system generelt er mere politisk vidende og lærer mere om politik end befolkningen i lande uden et public service-system.

I citatet skriver han, at public service-kanaler er nødvendige, hvis folk skal vide og lære noget om politik. Det har vist sig, at lande uden public service generelt har befolkninger, som ikke ved ret meget om politik. Det er underforstået i citatet, at viden om politik er en forudsætning for at befolkningen kan deltage i demokratiet.

Til refleksion og undersøgelse

I dit essay kan du undersøge forholdet mellem public service, oplysning og demokratisk deltagelse. Er det nødvendig…

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind