Familie og familietyper

Introduktion

I mange menneskers liv er familien en af de helt centrale grupper, og derfor beskæftiger socialpsykologien sig også en del med denne gruppes særlige karaktertræk. 

I løbet af de sidste 100 år er der sket en del forandringer i den måde, som familier typisk lever på, og det har givet både nye muligheder og nye udfordringer. Fx er det i stigende grad blevet en norm, at begge forældre arbejder fuld tid, hvilket har betydning for, hvordan børnene bliver passet, og hvor meget samvær familien har. Derudover er det det blevet mere almindeligt at udskifte partnere, og det fører til et stigende antal sammenbragte familier, som er nødt til at finde nye strategier til at organisere samværet mellem børn og forældre, søskende og halvsøskende.

Et mere individualistisk samfund har også betydet, at børn typisk har langt mere frihed end tidligere ift. at opsøge egne interesser og gøre tingene på en anden måde end deres forældre, og det kan føre til konflikter mellem familiens og individets behov.  

Fire familietyper

Psykologen Lars Dencik har observeret, at familier i det moderne samfund har en vanskelig social opgave, fordi de hele tiden har brug for at afveje hensynet til fællesskabet med hensynet til hvert familiemedlems individuelle ønsker og behov. På den baggrund har Dencik defineret fire forskellige familietyper, som hver især forholder sig til dette problem på forskellige måder: Teamfamilien, den patriarkalske familie, svingdørsfamilien og det sociale akvarium.

Dencik kalder teamfamilien og den patriarkalske famile for de stærke familietyper, fordi de har det bedste fu...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind