Konflikter

Her kan du læse om psykologiske teorier om konflikter mellem mennesker. Her skal konflikter forstås i bred forstand, så det handler altså om alt fra små uenigheder til direkte fjendskab.

Konflikter er uundgåelige

Selvom vi ofte tænker på konflikter som noget negativt, så er de fleste socialpsykologer enige om, at konflikter et helt uundgåeligt aspekt af det sociale liv, fordi vi netop alle er forskellige og dermed ikke vil præcis de samme ting. 

Det er heldigvis ofte muligt at løse konflikter på en konstruktiv måde, fx gennem forhandling og kompromis. Derimod kan det ofte være skadeligt på længere sigt, hvis man prøver ignorere en konflikt, fordi det let kan ende med, at konflikten blot ender med at blive endnu større og sværere at håndtere, når den endelig kommer op til overfladen.

Typer af konflikter

Indenfor socialpsykologien kan man grundlæggende skelne mellem to typer konflikter: Divergerende konflikter og konvergerende konflikter.

Divergerende konflikter handler om at ville noget forskelligt

Divergerende konflikter er konflikter, hvor mennesker er uenige om, hvordan der skal prioriteres i en bestemt situation. Disse uenigheder udspringer ofte af, at personerne har forskellige personligheder, ønsker og behov, som de gerne vil have tilfredsstillet.

Særligt parforholdet rummer mange eksempler på divergerende konflikter, fordi der her er tale om to voksne mennesker, som skal organisere et liv i fællesskab, der samtidig giver plads...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind