Case om My Lai Massakren - Socialpsykologi

Dette er Studienets eksemplariske casebesvarelse ud fra socialpsykologi. Besvarelsen handler om ”My Lai Massakren” og er skrevet ud fra avisartiklen: ”Pilot anerkendes som helt – 30 år efter”, Jyllands-Posten d. 4. marts 1998.

Du kan bruge denne casebesvarelse som inspiration, hvis du:

 • Skal skrive en opgave i Psykologi C eller Psykologi B og anvender socialpsykologi
 • Mangler idéer til, hvordan en casebesvarelse i psykologi kan se ud.

Hvis du mangler mere hjælp til, hvordan du kan bygge en casebesvarelse op, kan du også se Studienets vejledning til casebesvarelse i Psykologi.

Denne opgave handler om amerikanske soldaters massakre på 504 civile vietnamesere i landsbyen My Lai i marts 1968 under Vietnamkrigen. Krigen var en af de værste i nyere tid, og My Lai massakren er en af de mest forfærdelige begivenheder i krigen.

For at forstå de amerikanske soldaters handlinger og den helikopterpilot, der forsøgte at redde de civile, må vi benytte socialpsykologien.

Når du laver en casebesvarelse, eller hvis du trækker en case til eksamen i psykologi, skal du huske at tænke på, hvad der er pointen med den teori, du bruger til at analysere casen. Generelt er det en god ide, at du efter redegørelsen for casen beskriver de vigtigste dele af den psykologiske retning, du har valgt. For eksempel er hele socialpsykologien ikke relevant for at analysere My Lai massakren.

Efter at have redegjort for casen og for den relevante del af teorien, skal du bruge teorien til at sige noget om casen. Det er selve hoveddelen af besvarelsen. Det er også en god idé at vælge et par citater fra casen, der viser det psykologiske perspektiv, du har valgt. Til sidst er det vigtigt, at du opsummerer dine pointer i en kort konklusion. På den måde viser du læreren, at du har overblik over teorien og casen.

Kort om "My Lai Massakren"

Under Vietnamkrigen fløj helikopterpiloten Hugh Thompson og hans besætning på to mand lavt henover landsbyen My Lai. Deres opgave var at tiltrække fjendtlig ild, men de opdagede, at der var en regulær massakre af de civile landsbyboere i gang. Massakren blev udøvet af et kompagni amerikanske soldater, der henrettede sårede kvinder og børn i deres blodrus. Hugh Thompson blev afvist da han forsøgte at få den ansvarshavende officer til at holde inde med skydningen. Thompson handlede hurtigt, da han så en gruppe soldater, der var på vej over mod nogle vietnamesere, der skjulte sig i et shelter. Selvom han handlede mod sine ordrer, landede han helikopteren mellem soldaterne og de civile. Han bad sin skytte rette sit våben mod soldaterne for at afskrække dem, og tilkaldte hjælp over radioen. Selvom handlingen reddede mange civile, har han været ”forfulgt” af beslutningen og har haft mareridt, fordi han ikke fulgte sine ordrer. Først 30 år senere blev han anerkendt med en medalje fra det amerikanske militær.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Case om My Lai Massakren - Socialpsykologi

[2]
Bedømmelser
 • 23-05-2015
  Det er en fin beskrivelse, men jeg mangler at man kan læse hele casen
  Tak for din bedømmelse. Vi må desværre ikke dele selve casen pga. ophavsret.
  Givet af: Studienet.dk redaktionen
 • 11-06-2019
  Givet af 3.g'er på STX
  Mangler at man kan læse selve casen
  Tak for din bedømmelse. Vi må desværre ikke dele selve casen pga. ophavsret.
  Givet af: Studienet.dk redaktionen