Aminosyrers og proteiners kemiske egenskaber

Bioteknologi A.

Her på siden gennemgår vi de informationer, som du skal kende om proteiners og aminosyrers kemiske egenskaber på Bioteknologi A, som og vi ikke allerede har gennemgået på de foregående sider. 

Siden her fokuserer på:

  • R-gruppernes betydning for proteiners struktur og egenskaber
  • kemiske bindingstyper i proteiner
  • aminosyrers syre-baseegenskaber…

...

R-grupperne bestemmer proteiners opbygning og egenskaber

Aminosyrer adskiller sig fra hinanden ved at have forskellige R-grupper, dvs. forskellige sidekæder. Her er en generel aminosyre, hvor R kan repræsentere forskellige sidekæder:

Forskellige R-grupper har forskellige kemiske egenskaber, og disse egenskaber får proteinet til at folde sig på en bestemt måde. Et proteins opbygning og egenskaber afhænger derfor af, hvilke R-grupper proteinets aminosyrer har.

Oversigt: …

...

Kemiske bindingstyper i proteiner

Her er en oversigt over de vigtige typer kemiske bindinger, der kan dannes mellem aminosyrer. Bindingerne holder proteinet sammen og giver det en bestemt tredimensionel struktur. Du kan læse en nærmere beskrivelse af de forskellige bindingstyper i vores kompendium om kemiske bindinger.

BindingstypeBeskrivels…

...

Aminosyrer har syre-baseegenskaber

Bioteknologi A arbejder ikke så tit med aminosyrer, der ikke er bundet i proteiner. Du kan dog alligevel få brug for at vide, at frie aminosyrer har syre-baseegenskaber.

Aminosyrer indeholder både en syregruppe og en basegruppe. Aminogruppen (NH2-) er basen, og carboxylgruppen (COOH-) er syren:

En aminosyre i vandig opløsning kan derfor fungere som både en syre og som en base. Denne type molekyler kaldes for amfolyt…

...

Mere om aminosyrers og proteiners kemiske og fysiske egenskaber

Hvis du f.eks. laver et stort projekt om aminosyrer, har du måske brug for at vide mere om aminosyrers egenskaber, end vi har gennemgået her på siden. Du kan læse mere om aminosyrers fysiske og kemiske egenskaber i vores kompendium om aminosyrer til Kemi:

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind