Proteiner

Biologi C, B og A + Biotek A.

Proteiner er en vigtig type organiske molekyler i levende organismer. De fleste strukturer i organismer består af protein. Proteiner kontrollerer også, hvilke kemiske reaktioner der foregår i organismerne. Proteiner er desuden et af de tre hovednæringsstoffer i vores kost.

Her er i kompendiet kan du finde de oplysninger, du skal bruge om proteiners opbygning og funktion samt de forskellige typer af proteiner. Sidst i kompendiet finder du desuden vejledninger til, hvordan du løser nogle af de forskellige opgavetyper om proteiner.

  1. Proteiners funktion
  2. Aminosyrer
  3. Peptider
  4. Proteiners fire strukturniveauer
  5. Proteintyper
  6. Noter om proteiner
  7. Opgaver om proteiner

OBS: Til dig med Bioteknologi A

Hvis du har Bioteknologi A, dækker kompendiet endnu ikke hele kernestoffet om proteiner, da kompendiet ikke gennemgår proteiners kemiske egenskaber. Vi udvider snart kompendiet, så det dækker hele dit kernestof.

Her kan du se et uddrag af teksten om forskellige proteintyper:

Herunder kan du se et par eksempler mere på proteiner i levende organismer, som du sandsynligvis kommer til at støde på eller arbejde med.

Transportører

Nogle proteiner transporterer stoffer rundt i kroppen. Hæmoglobin er et eksempel på sådan et protein. Hæmoglobin fungerer ved at binde ilt i lungerne og med blodbanen transportere iltmolekylerne ud til kroppens celler. Her frigives iltmolekylerne, så de kan bruges i cellernes respiration. Der findes også særlige proteiner, som transporterer f.eks. fedtopløselige hormoner rundt i blodbanen.   

Strukturproteiner

Forskellige strukturproteiner er vigtige for, at levende organismer har en bestemt opbygning og fast struktur. Strukturproteiner indgår f.eks. i celleskelettet, muskler og bindevæv.

Antistoffer

Mange stoffer består både af protein og andre stoffer. Det gælder f.eks. antistoffer, der er såkaldte glykoproteiner, som består af en kulhydratdel og en proteindel. Antistoffer indgår i immunforsvaret, hvor de...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Proteiner

[1]
Bedømmelser
  • 20-08-2021
    Givet af 3.g'er på STX