Proteiner

Biologi C, B og A + Biotek A.

Proteiner er et af de tre hovednæringsstoffer i vores kost. Proteiner er samtidig de vigtigste byggesten i levende organismer, ligesom proteiner får de fleste kemiske reaktioner i organismer til at forløbe.

Her er i kompendiet kan du finde de oplysninger, du skal bruge om proteiners opbygning og funktion samt de forskellige typer af proteiner. Her kan du se en oversigt over kompendiets indhold:

  1. Proteiners funktion
  2. Aminosyrer
  3. Peptider
  4. Proteiners fire strukturniveauer
  5. Proteintyper

Her kan du se et uddrag af teksten om forskellige proteintyper:

Herunder kan du se et par eksempler mere på proteiner i levende organismer, som du sandsynligvis kommer til at støde på eller arbejde med.

Transportører

Nogle proteiner transporterer stoffer rundt i kroppen. Hæmoglobin er et eksempel på sådan et protein. Hæmoglobin fungerer ved at binde ilt i lungerne og med blodbanen transportere iltmolekylerne ud til kroppens celler. Her frigives iltmolekylerne, så de kan bruges i cellernes respiration. Der findes også særlige proteiner, som transporterer f.eks. fedtopløselige hormoner rundt i blodbanen.   

Strukturproteiner

Forskellige strukturproteiner er vigtige for, at levende organismer har en bestemt opbygning og fast struktur. Strukturproteiner indgår f.eks. i celleskelettet, muskler og bindevæv.

Antistoffer

Mange stoffer består både af protein og andre stoffer. Det gælder f.eks. antistoffer, der er såkaldte glykoproteiner, som består af en kulhydratdel og en proteindel. Antistoffer indgår i immunforsvaret, hvor de...

Teksten herover er kun et uddrag. Køb medlemskab for at læse den fulde tekst.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Proteiner

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette produkt.