[7]

Proteiner

Biologi C, B og A + Bioteknologi A.

Her er vores kompendium om proteiner. Kompendiet gennemgår, hvad du har brug for at vide om proteiners opbygning og funktion i levende organismer.

Sidst i kompendiet finder du vores vejledninger til at øve dig i at løse almindelige typer af eksamensopgaver om proteiner i hhv. Biologi og Bioteknologi.

Her kan du se et uddrag af teksten om forskellige proteintyper

Herunder kan du se et par eksempler mere på proteiner i levende organismer, som du sandsynligvis kommer til at støde på eller arbejde med.

Transportører

Nogle proteiner transporterer stoffer rundt i kroppen. Hæmoglobin i røde blodlegemer er et eksempel på sådan et protein. Hæmoglobin binder ilt i lungerne og transporterer iltmolekylerne ud til kroppens celler.

Der findes også særlige proteiner, som transporterer f.eks. fedtopløselige hormoner rundt i blodbanen. Læs mere om disse proteiner i vores kompendium om hormoner.   

Strukturproteiner

Forskellige strukturproteiner er vigtige for, at levende organismer har en bestemt opbygning og fast struktur. Strukturproteiner indgår f.eks. i celleskelettet og i muskler.

Antistoffer

Mange stoffer består både af protein og andre stoffer.

Antistoffer er f.eks. såkaldte glykoproteiner, som består af en kulhydratdel og en proteindel. Antistoffer indgår i immunforsvaret, hvor de...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Proteiner

[7]
Bedømmelser
 • 17-01-2024
  Givet af 2.g'er på STX
 • 06-06-2023
  Givet af 2.g'er på STX
 • 22-05-2023
  Givet af 3.g'er på STX
 • 18-05-2023
  Givet af 3.g'er på STX