Procent- og rentesregning

Procentregning benyttes bl.a. inden for rentesregning.

Hvis vi sætter 200 kr. ind på en konto, og der tilskrives 4% i rente pr. år, så får vi 4% af 200 kr. i rente efter et år. Beløbet på kontoen vokser altså med 4%. Vi kan derfor bestemme beløbet på kontoen efter et år (S) med formlen for sammenhængen mellem en begyndelses- og slutværdi:

S = B · (1 + r)

Begyndelsesværdien er beløbet på kontoen inden rentetilskrivningen, dvs. at B = 200. Vækstraten er

\begin{align*} r &= \frac{4}{100} \\[1em] &= 0,04 \end{align}

Slutværdien er dermed

\begin{align*} S &= 200 \cdot (1 + 0,04) \\[1em] &= 208 \end{align}

Slutværdien er 208, dvs. at der står 208 kr. på kontoen efter et år.

Når vi arbejder med rentesregning, så kaldes begyndelsesværdien, dvs. startbeløbet på kontoen, typisk for K0. Beløbet på kontoen efter et år kaldes K1. Inden for rentesregning vil formlen derfor typisk se således ud:

K1 = K0 · (1 + r)

Vi kan altså fremskrive beløbet K0 ét år ved at gange med fremskrivningsfaktoren 1 + r. Hvis renten er fast, så kan vi fremskrive beløbet n år ved at gange med fremskrivningsfaktoren n gange:

\begin{align*} K_n &= K_0 \cdot \overbrace{(1+r) \cdot (1+r) \cdot \ldots \cdot (1+r)}^{n \text{ faktorer}} \\[1em] &= K_0 \cdot (1+r)^n \end{align}

Ovenstående formel kaldes renteformlen (eller kapitalfremskrivningsformlen). Du kan læse mere om renteformlen i kompendiet Finansiel regning, hvor vi bl.a. gennemgår en række eksempler, hvor vi bruger renteformlen, og forklarer, hvorfor renteformlen ser ud som den gør.