Problematiske relationer

I denne opgavehjælp hjælper vi dig til at skrive en analyserende artikel om problematiske relationer, som tager udgangspunkt i Kjell Askildsens novelle “Græshoppen” fra 2002. Opgaven stammer fra skriftlig eksamen i Dansk A på HF fra den 19. maj 2020. 

Den analyserende artikel går ud på at lave en analyse og fortolkning, hvor du har fokus på, hvordan personernes indre konflikter og problematiske relationer fremstilles, blandt andet via deres samtaler. Det undersøger vi i form af personkarakteristik, sprog og symbolik

Udover analysen indeholder opgavehjælpen et resumé af novellens handling samt ordforklaringer. Vi vejleder dig desuden til at forstå opgaveformuleringen korrekt og perspektivere novellen til andre eksempler på problematiske relationer.

Uddrag

Her kan du læset et uddrag af vores opgavehjælp:

Vera får kolde fødder i sin flirt

I sidste del af novellen får Vera kolde fødder og stopper med at flirte med sin søsters mand. Det kan vi se, da hun nu afslår Jakobs cigaretter: “Han tog cigaretpakken op af lommen. Vil du have en? sagde han. Nej tak, sagde Vera, jeg er holdt op igen.” (l. 126-127). Hendes kommentar er tvetydig og går lige så meget på deres lille flirt: Det er hun færdig med, og det fortæller hun ham mellem linjerne. Hendes valg understreges af, at hun forlader huset frem for at blive og sove der. 

Forholdet mellem Maria og Jakob er dårligt allerede inden Veras besøg, men Veras tilstedeværelse og flirt med Jakob er med til at gøre situationen sprængfarlig. Hendes funktion i novellen er at udgøre en kontrast til den kedelige Maria og fungere som katalysator for den voksende konflikt internt i Jakob og mellem Maria og Jakob.

Men historien ender ikke med et stort opgør mellem parret, eller med at Jakob har sex med Vera på gæsteværelset. I stedet vælger Vera at gå og fjerner dermed den ydre trussel mod deres parforhold. Der er dog rigeligt med indre trusler tilbage i form af de frustrationer, Maria og Jakob begge går rundt med, og derfor kan vi ikke tolke slutningen som en lykkelig, lukket slutning.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Problematiske relationer

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.