Pressefoto­grafiets rolle og pressefoto­grafens ansvar og udfordringer

Her finder du hjælp til at skrive en reflekterende artikel om pressefotografiets rolle og pressefotografens ansvar og udfordringer. Opgavehjælpen er rettet mod opgave 5 i vejledende opgavesæt 2 for Dansk A på STX fra 2019. Vi går i dybden med videoindslaget Farlig rejse (tekst 5a), som du skal bruge som udgangspunkt for din opgave. Vi giver dig også idéer til at bruge det øvrige materiale som eksempler og til at reflektere over emnet.

På de næste sider får du først noget baggrundsviden om emnet, og dernæst præsenterer vi nogle indfaldsvinkler, som du kan bruge til at gøre din artikel skarp og fokuseret. I hoveddelen af opgavehjælpen ser vi så nærmere på de fire tekster til opgaven, som i dette tilfælde er et videoindslag (tekst 5a), to pressefotos (tekst 5b og 5c) samt et uddrag fra en bog om fotojournalistik (tekst 5d). Til sidst får du inspiration til andre refleksioner over emnet end dem, som tekstmaterialet lægger op til.

Opgaveformulering

Skriv en reflekterende artikel om pressefotografiets rolle og pressefotografens ansvar og udfordringer.

I din artikel skal du bl.a. inddrage Farlig rejse (tekst 5a) samt udvælge og gå i dybden med et af pressefotografierne af Frank Fournier (tekst 5b) eller Paul Hansen (tekst 5c).

I din undersøgelse skal du særligt fokusere på: 

– At reflektere over den rolle, pressefotografier spiller i mediernes nyhedsformidling, og det ansvar pressefotografen har. Du kan bl.a. komme ind på presseetik, professionalisme, medmenneskelighed og de valg og dilemmaer en professionel pressefotograf kan blive stillet overfor. Du skal inddrage et eller flere af Jacob Ehrbahns udsagn og synspunkter fra Farlig rejse. Du kan også inddrage udsagn og synspunkter fra Tid – om fotojournalistik (tekst 5d).

– At inddrage mindst et af pressefotografierne af Frank Fournier (tekst 5b) eller Paul Hansen (tekst 5c) som eksempel på pressefotografiets rolle og pressefotografens ansvar og udfordringer. Du må gerne inddrage andre konkrete eksempler.

– At skrive dialogisk og reflekterende med en personlig stemme, der forholder sig til både emnet og til din egen tanke- og skriveproces.

Vejledning til reflekterende artikel

Hvis du gerne vil have mere hjælp til opgavetypen, har Studienet lavet en vejledning til reflekterende artikel på STX. Vejledningen hjælper dig med, hvordan opgavetypen skal skrives og bygges op, og hvad du skal huske at have med. 

Vejledning til reflekterende artikel på STX

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Pressefotografiets rolle og pressefotografens ansvar og udfordringer

[4]
Bedømmelser
 • 20-12-2021
  Givet af 3.g'er på STX
 • 03-09-2021
  Givet af 3.g'er på STX
 • 08-10-2020
  Givet af 3.g'er på STX
 • 22-09-2020
  Givet af 3.g'er på STX