[0]

Præludium

I denne analysehjælp får du hjælp til at analysere digtet ”Præludium” af Steen Steensen Blicher. Digtet er også kendt under titlen ”Sig nærmer tiden, da jeg må væk” efter dets første linje. Det er i nyere tid blevet gjort kendt gennem Kim Larsens indspilning.

Vi gennemgår de vigtigste elementer i teksten, som det er godt at have med i analysen. Derudover får du et resumé af teksten samt ordforklaringer og baggrundsviden, og endelig hjælper vi dig til at perspektivere og fortolke teksten. I denne analysehjælp kan du desuden læse hele teksten med vores forklaringer.

Præsentation af teksten

Titel: ”Præludium” (1838)
Forfatter: Steen Steensen Blicher
Genre: Digt

Steen Steensen Blicher blev født i 1782 og døde i 1848. Han var ud af en præstefamilie og blev i 1809 selv færdiguddannet som teolog. Han arbejdede som præst i mange år, men hans virkelige passion var skriveriet. Han skrev både digte og noveller, men det er især novellerne, han er blevet kendt for. 

Blicher blev er født i nærheden af Viborg, og han levede størstedelen af sit liv i Midtjylland, hvilket også afspejler sig i hans forfatterskab.

”Præludium” er et af Blichers mest kendte digte, og faktisk var han meget syg, da han skrev det. Han troede selv, at han lå på sit dødsleje. Dog endte han med at komme sig over sygdommen, og han levede 10 år mere. 

”Præludium” er det første digt i digtsamlingen Trækfuglene, som udkom i 1838. I dag synger vi digtet på en melodi af Oluf Ring fra 1922.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag af analysehjælpen.

Tema

Overordnet set handler ”Præludium” om jegets refleksioner over det liv, han har levet. Han fornemmer, at døden nærmer sig, og derfor gør han status over sit liv. Det kan virke selvmodsigende, men dødens nærhed får faktisk ofte mennesker til at tænke over livet. 

Det er præcis det, der sker for jeget. Han forholder sig til sit liv, fordi han føler, at han snart skal dø. Derfor kan vi sige, at temaet i digtet er eksistentielt. 

Jegets eksistentielle overvejelser får også os som læsere til at stille os selv de eksistentielle spørgsmål, som digtet rejser: Lever vi egentlig vores liv, som vi gerne vil? Lever vi i overensstemmelse med vores værdier? Og hvis nej, hvordan kommer vi så til at leve, som vi gerne vil, så vi undgår at sidde i samme situation som jeget med de fortrydelser, som han har i slutningen af sit liv?

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Præludium

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.