[4]

Populær­viden­skabelig artikel

Her får du hjælp til at skrive en populærvidenskabelig artikel til dit SRP eller SOP. I artiklen skal du skrive om et videnskabeligt emne på en måde, så almindelige mennesker får interesse for emnet og en grundlæggende forståelse.

For at skrive en god populærvidenskabelig artikel skal du koble det videnskabelige indhold med nyhedskriterier, stram vinkling, fortælleteknik og en god viden om din målgruppe. Alt dette får du hjælp til i denne vejledning.

Den populærvidenskabelig artikel indgår ofte i SRP eller SOP, hvor den kaldes for formidlingsopgaven eller et formidlings-SRP. Typisk indgår den i projekter, hvor Dansk A kombineres med et naturvidenskabeligt fag eller matematik, men den kan også bruges i sammenhæng med andre fag. En del af formidlingsopgaven er at skrive en metatekst, hvor du redegør for dine formidlingsmæssige valg.

I vejledningen giver vi hjælp til forarbejdet med artiklen. Derefter ser vi på artiklens opbygning, hvor du får en trin-for-trin vejledning i at skrive din artikel og metateksten. 

Vi har opbygget vejledningen, så du arbejder med din artikel og metateksten samtidigt. På den måde får du den bedste sammenhæng mellem de to dele. Men du kan sagtens bruge vejledningen, hvis du blot skal skrive en almindelige populærvidenskabelig artikel, som ikke indgår i SRP eller SOP.

Uddrag

Her kan du se et uddrag fra vores vejledning:

Du skal afgrænse din målgruppe

Du får den bedste formidling i din artikel, hvis du retter den mod en afgrænset målgruppe. Hvis du arbejder med modtageren “den almindelige dansker”, så får du en meget bred og upræcis målgruppe. Derfor er det altid godt at afgrænse og målrette.

Skriver du fx om skadelige bivirkninger ved ADHD-medicin, så kunne en relevant målgruppe være studerende, som måske tænker på at bruge medicinen som et study drug. Alternativt kunne det være forældre, pædagoger eller lærere, som har med ADHD-ramte børn at gøre til dagligt.

Afgrænsning af målgruppen handler om, hvad du gerne vil opnå med din artikel. Vil du give ny viden om medicinens bivirkninger? Vil du give redskaber til at håndtere børnene? Peger din undersøgelse på nødvendige lovstramninger?

Derfor er det vigtigt, at du overvejer en præcis målgruppe. Så tænk over, hvad der styrer din målgruppes interesser og forhåndsviden, og hvorfor de skal bruge tid på din artikel. Tænk også over, hvordan du gerne vil have målgruppen til at reagere, når de har læst din artikel.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Populærvidenskabelig artikel

[4]
Bedømmelser
 • 26-04-2024
  Givet af HF-elev på 2. år
 • 08-10-2022
  Givet af 2.g'er på STX
 • 06-04-2022
  Givet af 3.g'er på STX
 • 01-03-2021
  Givet af 3.g'er på STX