Politisk spin

Hvad er spin?

Spin er de manøvrer og strategier politiske aktører bruger til at dreje den politiske kommunikation i en retning, som passer dem selv og/eller gør det vanskeligt for deres politiske modstandere at komme ud med deres budskaber. Med andre ord er spin de måder, hvorpå politikere og andre politiske aktører forsøger at få kontrol over den politiske dagsorden og mediernes dagsorden. Spin handler desuden også om at påvirke, hvordan politikere og politiske udspil bliver opfattet af borgerne.

Der er sket en professionalisering af den politiske kommunikation. Det skyldes dels, at medialiseringen har medført, at det er blevet sværere at få politiske budskaber i medierne. Det skyldes også, at vælgerne ikke længere er class voters, men i højere grad issue voters. Det stiller større krav til den politiske kommunikation, når partierne ikke er sikret stemmer fra en bestemt socialklasse.

Professionaliseringen kommer til udtryk ved, at de fleste politiske partier har ansat presserådgivere, der hjælper politikerne med mediehåndteringen. Det kan eksempelvis være vejledning i, hvilken vinkel man skal lægge på et politisk budskab eller hvilket medie man skal bruge til at komme ud med et politisk budskab. Disse rådgivere kaldes også spindoktorer, fordi de hjælper politikerne med spinEn spindoktor vil desuden typisk styre mediernes adgang til politikerne, hvilket gør det sværere for medierne at interviewe politikere.

Selvom politisk spin spiller...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind