Leviathan

Her kan du læse mere om Thomas Hobbes’ hovedværk Leviathan (1651).

Overblik over Leviathan

Thomas Hobbes skrev Leviathan under den engelske borgerkrig (1942-1951). Værkets titel stammer fra Bibelen. Leviathan er et mægtigt havuhyre, og i sit værk bruger Hobbes udtrykket som billede på den stærke statsmagt, og hvad den kan udrette.

Værket er delt op i fire sektioner, hvoraf første og anden sektion er de mest læste i moderne tid. Tredje og fjerde sektion er mere tekniske og handler mest om specifikke aspekter af kristendommen, så dem vil vi ikke gennemgå her.

Første sektion handler om menneskets natur. Hobbes går her imod samtidens religiøse forståelse og præsenterer mennesket som et grundlæggende fysisk og biologisk væsen, som mere end alt andet stræber efter overlevelse. Hobbes kommer også frem til, at man ikke kan sige noget generelt om, hvad det gode i menneskelivet er, fordi folk har alverdens forskellige præferencer. Til gengæld kan man sige, at vi alle er enige om, at en voldelig død er dét, som vi prøver at undgå. Denne forståelse af menneskets natur bliver senere central for Hobbes’ forståelse af samfundet og dets formål.

Det er også i første sektion, at Hobbes præsenterer sit tankeeksperiment om naturtilstanden og sin tanke om, at mennesket i fraværet af samfund er opslugt af en evig krig med andre mennesker, fordi alle har en ret til at sikre sig alle de ressourcer, som kan hjælpe med at undgå lidelse og død - men ingen har nogen sikkerhed mod, at andre prøver at angribe dem for at tage deres resourcer. 

Anden sektion handler om, hvordan samfundet opstår. Her a...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind