Robert Nozick

Indledning

Den amerikanske filosof Robert Nozick (1938-2002) har haft stor indflydelse på den moderne politiske filosofi. Nozick er repræsentant for den politiske ideologi, som kaldes libertarianisme. Libertarianere går generelt ind for, at staten skal blande sig så lidt i borgernes liv som overhovedet muligt, så borgerne har den størst mulige grad af frihed. 

Nozick har derfor især givet meget inspiration til de politiske partier på højrefløjen, som går ind for, at staten kun skal spille en meget begrænset rolle i borgernes liv, og at det frie marked generelt ikke bør reguleres for meget. 

Den private ejendomsret og berettigelsesteorien

I sit hovedværk Anarki, stat og utopi (1974) præsenterer Nozick blandt andet sine tanker om retten til frihed som en af menneskets mest grundlæggende og vigtige rettigheder. Og under retten til frihed placerer Nozick også den private ejendomsret. I følge Nozick har et menneske altid den fulde ret til frugten af sit eget arbejde, som hverken andre mennesker eller en eventuel statsmagt har retten til at tage fra det. De goder, som et menneske har ejerskab over, kan kun retmæssigt skifte ejerskab, hvis mennesket frivilligt sælger eller overdrager det til andre. Dette princip kaldes for berettigelsesteorien.

Dermed er Nozick altså også særdeles kritisk overfor samfund, hvor staten gennem skattesystemet laver økonomisk omfordeling, så samfundets rigeste fx kan tvinges til at give en procentdel af deres indk...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind