Karl Marx

Introduktion

Karl Marx (1818-1883) var en tysk filosof, som især er kendt som grundlæggeren af kommunismen. 

Marx’ filosofi var generelt kendetegnet ved, at han havde en mere direkte og aktiv tilgang til den politiske verden end mange tidligere tænkere, som ofte havde nøjedes med at skrive deres teoretiske overvejelser ned i skrifter og bøger. Marx ønskede derimod at forandre verden gennem både sin filosofi og sit politiske engagement, og nogle af hans mest berømte værker (fx Det kommunistiske manifest fra 1848) fungerer nærmest som kampskrifter for en revolutionær bevægelse. 

Klassekamp og kapitalismekritik

Marx’ politiske filosofi er baseret på hans grundlæggende historiesyn.

Ligesom oplysningsfilosofferne rummer Marx’ filosofi en tanke om en form for oprindelig naturtilstand, hvor det enkelte menneske brugte sine evner til at omdanne naturresourcerne til mad og andre nyttige genstande. Menneskene levede sammen i mindre fællesskaber, og hver person bidrog med at producere produkter til fælles nytte. Denne tilstand var dog ikke stabil, fordi grådige personer kunne forstyrre balancen ved at kræve merværdi af arbejdet, og dermed få en motivation til at udnytte andres arbejdskraft for at opnå flere goder til sig selv. 

I følge Marx har det meste menneskehedens historie derfor været præget af en en eller anden form for klassekamp, hvor nogle samfundsklasser sidder på ma...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind