Jean-Jacques Rousseau

Introduktion

Jean-Jacques Rousseau (1712-1778) er en fransk filosof fra oplysningstiden, som blandt andet er kendt for sine bidrag til den politiske filosofi. 

Rousseau bliver ofte sammenlignet med andre store oplysningsfilosoffer som fx Thomas Hobbes og John Locke, men på et afgørende punkt er hans filosofiske grundlag dog forskelligt. For hvor andre oplysningsfilosoffer ofte ophøjer fornuften som menneskets mest karakteristiske og beundringsværdige egenskab, så ser Rousseau primært mennesket som et følende væsen. Rousseau var derfor også skeptisk overfor mange aspekter ved det moderne samfund, fordi han ikke nødvendigvis mente, at videnskabelig fremgang ville føre til et bedre menneskeliv. Tværtimod kunne udviklingen risikere at bringe mennesket ud af kontakt med sin egen, grundlæggende natur.  

Naturtilstanden

Ligesom både Thomas Hobbes og John Locke præsenterer Rousseau sin teori om samfundets begrundelse med udgangspunkt i nogle overvejelser om, hvilken situation mennesket befinder sig i, før det samler sig i samfund.

I denne naturtilstand ha...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind