[4]

Plastik i havet

Plastik i havet er et miljøproblem, som er kommet meget i fokus gennem de seneste år. Verdens lande producerer mere og mere plastik, for hvert år der går. Samtidig er vi på verdensplan ikke ret gode til at indsamle og genanvende vores plastikaffald. Det betyder, at en meget stor del af vores årlige plastikproduktion ender i naturen – og til sidst ofte i havet.

Her i kompendiet kan du bl.a. læse om, hvor plastik i havet kommer fra, hvor meget plastik der er i havet, og hvorfor plastikken skaber problemer.

Hvis du leder efter hjælp til opgaven om plastikforurening i havet fra eksamen i Biologi A august 2022 kan du finde hjælp i vores opgavehjælp.

Her kan du læse et uddrag af kompendiets tekst om mikroplastik:

Samfundets fokus på mikroplastik er vokset, siden man blev opmærksom på problemet med plastik i havene. Det skyldes dels, at mikroplastik udgør så stor en andel af den samlede mængde plastik i havene. Mikroplastik skaber dog også nogle nye problemstillinger, som ikke er knyttet til større stykker plastik i havet:

  • Mikroplastik er svært at se eller fjerne fra vand ved f.eks. filtrering. Derfor er det en meget vanskelig opgave at fjerne mikroplastik fra naturen.
  • Mikroplastikpartikler er små nok til at blive spist af mange forskellige dyr langt nede i fødekæden. Derfor kan mikroplastik måske ophobes gennem fødekædens led.
  • Når plastik findeles til mikroplastik, får plastikken...

Her kan du læse et uddrag af kompendiets tekst om at mindske mængden af plastikaffald ved at sætte pant på plastikemballage:

Vi kan modarbejde, at plastik ender i naturen, ved at sætte pant på flere varer eller vareemballager, der er lavet af plastik. Pant er en merpris, du betaler, når du køber en vare, hvis emballage skal leveres tilbage. Pant fungerer ved, at du får merprisen tilbage, hvis du afleverer emballagen igen. Det er altså en separat pris på emballagen. Du kender pant fra sodavandsflasker, hvor du afhængig af størrelsen på flasken skal betale 1 til 3 kr. mere for din sodavand.

Fordelen ved at sætte pant på plastikemballage og -varer er, at forbrugeren får et økonomisk incitament til at aflevere emballagen/varen tilbage, når man er færdig med at bruge den. Pant kan på den måde være med til at sikre, at mindre plastik ender i naturen, men også at en større del af plasten kan genanvendes. Det er en fordel, da der skal bruges mindre energi til at genanvende plastik end til at producere ny plastik. Desuden begrænser vi vores forbrug af råolie, der er en begrænset ressource. Pant har altså mere end én miljøfordel.

I 2020 udvides det danske pantsystem, så der også kommer pant på juice- og saftflasker lavet af plast, glas og metal. Derudover er Netto og WWF gået sammen om at indføre pant på plastikposer, hvilket betyder, at du kan få penge retur for din bærepose i Netto.

Pantsystemet er blevet kritiseret på en række punkter. Nogle talsmænd fra Dansk Erhverv mener, at...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Plastik i havet

[4]
Bedømmelser
  • 07-05-2020
    Givet af 2.g'er på STX
    Virkelig godt kompendie, perfekt hjælp til en projekt/fremlæggelse af plastik i havet
  • 05-12-2022
    Givet af 2.g'er på STX
  • 18-11-2021
    Givet af Folkeskoleelev i 9. klasse
  • 01-04-2021
    Givet af HTX-elev på 2. år