pGLO-­transforma­tion hos E. coli

Her finder du vores hjælp til at skrive rapport om pGLO-transformation hos E. coli

Rapporthjælpen indeholder vores ideer til, hvad du kan komme ind på i rapportens forskellige afsnit. Vi inddrager også eksempler på, hvordan de enkelte afsnit kan se ud.

Hvad går øvelsen ud på?

Forsøget indebærer at få E. coli-bakterier til ved transformation at optage plasmidet pGLO, som indeholder en række gener. Vi udfører derefter forskellige dyrkningsforsøg for at se, om transformationen er lykkedes. 

Hjælp til rapportens afsnit

Her kan du se et uddrag af rapportens eksempel på et teoriafsnit

Vores forsøg indebærer, at vi får E. coli-bakterier til at udføre transformation i laboratoriet. Vi ønsker at transformere bakterierne med et gen, der koder for grønt fluorescerende protein (GFP). Genet findes naturligt hos goplen Aequorea victoria, hvor GFP gør goplen selvlysende, hvis proteinet har absorberet uv-lys. En vellykket transformation betyder, at bakterierne kan producere GFP og derfor også lyser op, hvis de belyses med uv-lys. Transformationen indebærer på den måde, at der sker kunstig overførsel af genetisk materiale fra én organisme til en anden, hvilket også kaldes for gensplejsning.

Vi benytter i forsøget nogle plasmider, som fra producentens side i forvejen indeholder nogle bestemte gener. Producenten har indsat generne i plasmidet ved at klippe plasmidet og de ønskede gener med de samme restriktionsenzymer. Restriktionsenzymer kan genkende en bestemt basesekvens i DNA og klippe DNA-strengen over ved denne basesekvens. Klipningen har danner såkaldte "sticky ends" på de opklippede stykker DNA, dvs. områder med uparret DNA i hver ende af stykkerne. Sticky ends på plasmider og udklippede gener kan binde til hinanden, hvis DNA'et er klippet med samme restriktionsenzym. Plasmidet kan på den måde optage et ønsket gen, inden ringstrukturen lukker sig igen. Plasmidet kan derefter...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

pGLO-transformation hos E. coli

[5]
Bedømmelser
 • 04-12-2020
  Givet af 3.g'er på STX
  Rigtig god hjælp til forståelse af biologien bag dette ellers lidt svære forsøg. Kan anbefales!
 • 20-05-2024
  Givet af 2.g'er på STX
 • 06-06-2023
  Givet af 3.g'er på STX
 • 25-09-2022
  Givet af 3.g'er på STX