[10]

Patienten

Denne analysehjælp hjælper dig med at forstå og analysere novellen ”Patienten”. Vi har lavet en analyse og fortolkning af teksten, men du træner også selv den analytiske proces, når du læser analysehjælpen igennem.

Novellen ”Patienten” er skrevet af Peter Seeberg. Teksten blev udgivet i 1962 i novellesamlingen Eftersøgningen og andre noveller.

Vi giver dig på næste side et resume af novellen. Der følger derefter en ordliste med forklaringer til svære ord og begreber. Ordlisten kan hjælpe dig med at forstå novellens handling. Vi præsenterer på siderne efter ordlisten noget baggrundsviden, som du kan bruge, når du vil forstå novellens handlingsforløb. Du kan læse om perioden efter anden verdenskrig i Danmark, og du kan læse om, hvor langt lægevidenskaben var omkring novellens udgivelsestidspunkt. Du finder også et kort portræt af forfatteren Peter Seeberg.

Vi begynder derefter på selve analysen af ”Patienten”. Vi giver dig først en række arbejdsspørgsmål til analysen, der dækker alle de punkter, som typisk indgår i en analysemodel. Du kan bruge spørgsmålene i din egen analyse, hvis du selv vil prøve at arbejde med novellen, men vi gennemgår også grundigt alle spørgsmålene i vores analyse efterfølgende.

Der følger efter analysen et afsnit om fortolkning, budskab og tema. Vi giver her et bud på, hvordan analysespørgsmålene kan bruges i en samlet fortolkning. Til sidst følger derefter et afsnit med en perspektivering til perioden.

Uddrag

Her kan du læse et kort uddrag af vores analysehjælp:

Titlen ”Patienten” har særlig betydning

Titlen ”Patienten” har særlig betydning. Patienten er fortælleren, og titlen refererer altså til den vigtigste person i novellen. Vi kan sige, at titlen peger på, hvad fortælleren bliver reduceret til i novellen. Han er ikke længere en rigtig person. Han bliver defineret af den rolle, han spiller i sundhedssystemet.

Titlen peger også på temaet om identitet. Fortælleren reflekterer i novellen over, hvem han er, når han har været en patient så længe. Han har mistet mange kropsdele, og han bliver i tvivl om, om hans tanker fx stadig er hans egne.

Han bliver dog bekræftet i sin identitet netop der, hvor han er blevet bundet til apparatet ”det kunstige hjerte”. Han er på den måde blevet ren patient, da han ikke længere kan tage hjem eller leve uden maskinernes og lægernes hjælp.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Patienten

[10]
Bedømmelser
 • 21-05-2017
  Givet af 1.g'er på STX
  Meget god. Giver god inspiration
 • 14-09-2022
  Givet af HHX-elev på 3. år
 • 04-05-2022
  Givet af Folkeskoleelev i 10. klasse
 • 06-06-2021
  Givet af HF-elev på 1. år