Peter Seeberg

Peter Ejnar Lauritzen Seeberg blev født i 1925 og døde i 1999. Han blev student i 1943, og samme år rejste han til Tyskland, selvom det var midt under anden verdenskrig. I 1950 blev han uddannet i litteratur ved Københavns Universitet.  Han udgav debutromanen Bipersonerne i 1956. Han fik arbejde på Viborg Stiftsmuseum i 1960, hvor han arbejdede som museumsinspektør, indtil han trak sig tilbage i 1993.

Peter Seebergs forfatterskab

Peter Seeberg skrev igennem sin litterære karriere både romaner og kortere værker. Han er især kendt for sine noveller og sin kortprosa, hvor den koncentrerede form og brugen af humor er karakteristiske træk. Sproget er hverdagsagtigt og enkelt, og det giver et stort rum til fortolkning for læseren. Især i det senere forfatterskab bliver det konkrete sprog og hverdagen centralt. Dertil udforsker han det ualmindelige, det underlige og det absurde. Det gør han bl.a. ved at skrive om personer, der lever i udkanten af samfundet, hvor de må kæmpe for deres individualitet. Derfor får de ofte lov at tale for sig selv, og det samme gør handlingsforløbene igennem det konkrete og enkle sprog. Miljøet er ofte realistisk, mens karaktererne er mærkværdige, og denne kontrast mellem det mærkelige og det hverdagsagtige er en grundsten i forfatterskabet.

Et andet vigtigt element i Seebergs litteratur er fremmedgørelsen. Han sætter spørgsmålstegn ved eksistensen, fordi tilværelsen kan virke meningsløs og tom. Hans karakterer søger derfor at skabe en mening med livet, men de forstår ikke, at de ved at gøre det forsvinder fra virkeligheden.  De bliver fremmede overfor den verden, de lever i, fordi de ikke kan acceptere dens meningsløshed.

Peter Seebergs litteraturhistoriske betydning

Seebergs forfatterskab begynder i 1950'erne, hvor modernismen også får sit gennembrud i dansk litteratur. Perioden beskæftiger sig med den moderne og globaliserede verden, der konstant er i forandring. Det betyder, at individet ofte kan føle sig fortabt, og der opstår en følelse af at være fremmedgjort. I et mere traditionelt samfund er identiteten i højere grad defineret på forhånd af fx familie, religion og arbejde, mens identiteten i den moderne verden er flydende.

Seebergs litteratur er beslægtet med modernismen, fordi hans værker har et fokus på identitet og meningstab. Der er ofte en tomhed til stede i enten karaktererne selv eller den verden, de lever i. Andre gange er tomheden i selve sproget, der hos Seeberg er enkelt og konkret. Ligeledes undersøger flere værker eksistenser, der ikke kan finde deres plads i samfundet og derfor bliver fremmedgjorte. I modernismen er det bl.a. storbyen, der skaber denne fremmedgørelse, og Seebergs debutroman Bipersonerne har fx sit udgangspunkt i Berlin (dog i udkanten af byen).

Seeberg skildrer også, hvordan mennesket pludselig må kæmpe for sin plads i en moderne tilværelse. Brugen af humor kan ses som en måde at forstå den nye og komplekse modernitet på, og den styrker samtidig beskrivelserne af de skæve eksistenser, der ofte optræder i hans værker. Sprogets mekanismer er ligeledes noget, man beskæftiger sig med i modernismen, og Seebergs sprog er ofte fortættet og samtidigt hverdagsagtigt, hvilket viser en enorm bevidsthed om netop sproget.

Vi kan argumentere for, at hans forfatterskab tilhører modernismen, fordi han tager centrale temaer fra perioden og placerer dem i underlige og mærkværdige scener. Hans humoristiske og koncentrerede sprog er et gennemgående træk, der gør ham til en genkendelig figur i perioden.

Vores produkter til Peter Seeberg
 • EftersøgningenDansk A

  Denne analysehjælp er lavet til dig, der vil arbejde med novellen ”Eftersøgningen”. Teksten er skrevet af Peter Seeberg og udgivet i novellesamlingen Eftersøgninger og andre noveller i 1962. Analysehj (…)

 • HjuletDansk A

  Denne analysehjælp hjælper dig med at forstå og analysere teksten ”Hjulet”. Novellen er skrevet af Peter Seeberg og udkom i 1962 i novellesamlingen Eftersøgningen og andre noveller. "Hjulet" handler o (…)

 • HulletDansk A

  Novellen ”Hullet” er skrevet af Peter Seeberg og stammer fra novellesamlingen Eftersøgningen, som udkom i 1962. I analysen får du grundig hjælp til at analysere "Hullet". Seeberg er en af dansk litter (…)

 • PatientenDansk A

  Denne analysehjælp hjælper dig med at forstå og analysere novellen ”Patienten”. Vi har lavet en analyse og fortolkning af teksten, men du træner også selv den analytiske proces, når du læser analysehj (…)