Kønsroller

Introduktion

Kønsroller er en betegnelse for de forventninger, som et givent samfund eller en given samfundsgruppe har til et bestemt køns adfærd. Kønsroller hænger dog langt fra altid sammen med reelle kønsforskelle på mænd og kvinder. Kønsroller kan ikke desto mindre have en psykologisk betydning, fordi der i praksis ofte er både direkte og indirekte pres ift. at leve op til kønsrollerne eller i hvert fald til ikke at bryde dem på en alt for tydelig måde. 

Tanken om kønsroller kommer typisk i spil allerede i den tidlige barndom, hvor legetøjsfabrikanter fx ofte markedsfører nogle typer legetøj til piger og andre typer legetøj til drenge. Vi ser det også ift. påklædning, hvor der tegner sig et klart billede af, at nogle typer tøj betragtes som 'pigetøj', mens andre typer betragtes som 'drengetøj'. 

Kønsrollerne kan dog også komme i spil på mere indirekte måder, fx hvis der er forskelle i forældrenes forventninger til hhv. drenge og pigers opførselr Drenge får måske lidt længere snor end piger ift. vilde lege, mens der måske er en større forven...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind