Identitet

På de følgende sider kan du læse om forskellige psykologiske teorier om identitet.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra sektionen om identitet.

Det multiple selv

Med alle de forvirrende elementer og valg, som følger med ungdommen i det senmoderne samfund, kan det virke næsten uoverskueligt at danne sig en sammenhængende identitet gennem ungdomslivet.

Ifølge psykologen Kenneth Gergen behøver dette dog ikke at være et problem. Gergen siger nemlig, at det karakteristiske for det senmoderne menneske netop er, at det ikke har en enkelt, sammenhænge identitet, men snarere springer rundt mellem mange forskellige identiteter afhængig af den sociale situation. Sammen med vennerne fra klassen har man måske én identitet, på de sociale medier giver man udtryk for en anden identitet, i skolen en tredje og hos familien en fjerde. Der er ikke nogen fast og sammenhængende identitet, som gælder i alle situationer, men mennesket skifter i stedet mellem de identiteter, som passer ind. Gergen kalder dette fænomen det multiple selv.

Gergen er dog også blevet kritiseret for sin teori. Kritikerne peger på, at det, som Gergen taler om, nok snarere er sociale roller, men at vi under rollerne stadigvæk har - og har brug for - en sammenhængende identitet, som giver os en stabil fornemmelse af, hvem vi er.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind