Komposition

Den ydre komposition er kendetegnet af en fri og uregelmæssig form

”Paa Memphis Station” består af 15 strofer, der hver især består af 3-14 verslinjer. Der er altså ikke lige mange vers i hver strofe. Digtet indledes med nogle strofer på 4-6 vers. Herefter følger nogle strofer på 9-14 vers, efterfulgt af en enkelt strofe på 4 vers. Så kommer der to strofer på henholdsvis 11 og 8 vers, og til slut er der to strofer på tre vers hver.

Der er altså hverken et mønster i længden af stroferne eller i, hvordan de forskellige strofer er placeret i forhold til hinanden baseret på deres længde. Det viser os, at formen er fuldkommen fri og uregelmæssig i forhold til strofer og vers. Vi kan med andre ord sige, at formen er ubunden.

Den ubundne form i ”Paa Memphis Station” er særlig. Johannes V. Jensen skrev digtet i 1906, og på den tid var det stadigvæk mest almindeligt, at man skrev digte på fast form. Det vil sige, at der som regel var lige mange vers i stroferne samt faste rim en særlig rytme i digtene.

Derfor adskiller ”Paa Memphis Station” sig markant fra mange af de digte, der blev skrevet i starten af 1900-tallet. Den ubundne form i digtet betyder også, at digtet normalt bliver opfattet som en del af den tidlige modernisme i Danmark.

Vir...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind