[14]

På Memphis station

I denne analysehjælp får du hjælp til at analysere digtet ”Paa Memphis Station” - også skrevet som “På Memphis station” af Johannes V. Jensen. Vi gennemgår de vigtigste elementer i teksten, som det er godt at have med i analysen. Derudover får du et resumé af teksten samt baggrundsinformation og en side, hvor vi har indsat ord- og afsnitsforklaringer i originalteksten, der gør det lettere for dig at forstå digtet. Endelig hjælper vi dig til at perspektivere og fortolke teksten.

Hvis du vil have en introduktion til analyse og fortolkning af digtet, som kan hjælpe dig igang med dit arbejde, kan du høre vores podcast.

Præsentation af teksten

Titel: ”Paa Memphis Station” (1906)
Forfatter: Johannes V. Jensen
Genre: Digt

”Paa Memphis Station” er skrevet af Johannes V. Jensen (1873-1950), der var en dansk digter, forfatter og journalist. Digtet blev udgivet første gang i 1904 i tidsskriftet Tilskueren. Siden blev det udgivet i Jensens første digtsamling, Digte, fra 1906, der blev en sensation på grund af de modernistiske former, som Jensen brugte. Det er udgaven fra 1906, som vores analyse er baseret på.

Digtet handler om en mand, der venter på et tog i byen Memphis i USA. Toget er seks timer forsinket, og i ventetiden tænker manden over sine livsmuligheder. Han overvejer at slå sig ned og blive i Memphis, men ender med at rejse videre. Digtet er dermed både et udtryk for mandens indre tanker og følelser og en lille fortælling om manden. Det gør det til et lyrisk digt med visse episke (fortællende) træk.

Uddrag

Herunder kan du læse et uddrag af vores analysehjælp:

Digtets tema er eksistentielt

Det overordnede tema i ”Paa Memphis Station” er eksistentielt. Det vil sige, at digtet tematiserer et afgørende valg i livet: Skal jeget blive i Memphis og leve som alle andre, eller skal jeget lytte til sin indre længsel efter noget større og rejse videre? Som vi ved, ender digtet med, at jeget stiger på toget og kører videre ud i verden.

Jegets beslutning om at rejse videre kommer ikke som en overraskelse for os. Igennem digtet er det blevet tydeligt, at jeget har en ringeagt for det almindelige og trivielle liv – netop den type småborgerlige liv med en kone, et arbejde og en forsikring, som han ville kunne få i Memphis. Dét liv er han ikke interesseret i. I stedet er der en længsel i det lyriske jeg efter noget andet og bedre.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

På Memphis station

[14]
Bedømmelser
 • 01-03-2021
  Givet af HFe-elev på 2. år
  Meget omfattende - men på den gode måde :)
 • 26-09-2023
  Givet af 3.g'er på STX
  Fremragende!
 • 05-01-2024
 • 10-10-2023
  Givet af HHX-elev på 3. år