[0]

Opstil en model | Samfundsfag

Her finder du vores vejledning til opgavetypen opstil en model. En besvarelse af et spørgsmål, hvor du skal opstille en model, skal indeholde to ting:

  • Den opstillede model
  • En uddybning og begrundelse af den opstillede model

I vores vejledning guider vi dig i, hvordan du udarbejder begge dele. Siden består af to hovedafsnit. I det første kan du finde hjælp til at opstille en model og i det andet kan du finde hjælp til at uddybe og begrunde din model. 

OBS. Denne opgavetype var tidligere en del af fællesdelen til skriftlig eksamen i Samfundsfag. Dette er ikke længere tilfældet. Du kan dog støde på opgavetypen i forbindelse med afleveringer.

Sådan opstiller du en model

Din model skal være en model for en årsagssammenhæng. Det betyder, at din model skal vise, hvordan en eller flere årsagsfaktorer kan føre til en bestemt konsekvens. Du kan også komme ud for, at faktorerne og konsekvensen kaldes ”variabler”. Det er klart nemmest at lave modellen ved at tegne bokse og pile i Word. Den kan f.eks. se sådan ud:

En model er en meget forenklet fremstilling af en kompleks sammenhæng. Derfor skal din model også være simpel. Du skal derfor kun bruge få ord i dine bokse. Modellen skal skabe et overblik, og det gør den bedst, hvis den er hurtig at læse. Du får lejlighed til at uddybe indholdet i boksene, når du skriver din begrundelse.

Det er en god idé at du vælger årsagsfaktorer, som du ved, at du kan knytte samfundsfaglige begreber eller teorier til. Det skyldes, at du senere i besvarelsen skal kunne begrunde din model...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Opstil en model | Samfundsfag

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.