Epistel 395 – Om censur

Epistel 395 kendes også under titlen ”Om censur” og er skrevet af Ludvig Holberg i 1749. Her får du hjælp til at analysere og fortolke teksten fra et danskfagligt perspektiv. Arbejder du med teksten i Historie, kan du bruge vores historiefaglige analyse.

Resumé

I epistlens indledning hører vi om, at brevskriveren har haft svensk besøg. Her fortalte den svenske herre om den svenske debat om censuren. På den ene side stod fortalere for trykkefrihed. Herunder den svenske herre. På den anden side stod et flertal af befolkningen, som gik ind for at bevare censuren.

Herefter giver brevskriveren to argumenter i forhold til censur. Et argument for at bevare censuren er, at den forhindrer dårlige skrifter i at udkomme. Et argument for at afskaffe den er, at den også kan ramme gode og værdifulde bøger. Brevskriveren holder på det andet argument, fordi han ser på censuren som en begrænsning for den akademiske debat.

Han har dog det forbehold, at censur kan være nødvendig i forhold til yngre og umodne forfattere. Når de prøver at skrive om vigtige emner som politik og moral, har de nemlig ikke tilstrækkelig modenhed og erfaring. De har også en tendens til at ville lave alting om i samfundet, inden de har forstået det.

Til sidst kritiserer brevskriveren den eksisterende censur. Han mistænker, at de tillader udgivelsen af trivielle skrifter, men forbyder vigtige og værdifulde udgivelser. Han understøtter det med et argument, hvor han nævner nogle af 15-1600 tallets store filosofiske, religiøse og politiske forfattere, som var folk med alternative synspunkter i forhold til deres tids normale syn. Hvis deres værker havde været underlagt censur, så ville man sl...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind