Hvad er oplysningstiden?

Hvornår var oplysningstiden?

Oplysningstiden var en cirka 100 år lang periode i europæisk historie fra slutningen af 1600-tallet til slutningen af 1700-tallet. Der er uenighed om, præcis hvornår og hvor oplysningstiden starter og slutter. De fleste historikere siger gerne, at oplysningstiden begynder i 1690, hvor filosoffen John Locke udgav sit essay An Essay Concerning Human Understanding, og varer frem til afslutningen af Den franske revolution i 1799, hvor Napoleon kommer til magten ved et statskup.  

Oplysningstiden i Danmark begynder lidt senere end i resten af Centraleuropa. Man siger gerne, at det var i løbet af 1720'erne, at oplysningen kom til Danmark, hvilket er sammenfaldende med, at oplysningsmanden Ludvig Holberg skriver sine komedier og derefter langsomt introducerer idéerne fra oplysningstiden via sine historiske og filosofiske skrifter. Oplysningstidens gennembrud i Danmark skete lidt senere i 1740'erne, da kongen begyndte at støtte videnskaben, kunsten og en friere offentlig debat. 

Vigtige kendetegn for oplysningstiden

Mennesket skulle frisættes fra autoriteter

En af de mest grundlæggende tendenser, der slog igennem i oplysningstiden, var troen på, at man kun kunne opnå viden gennem erfaring og fornuft. Man skulle derfor lade sig lede af fornuften og ikk...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind