Lav en optælling af et datasæt vha. en pivottabel/et skema

Her kan du læse om, hvordan du laver en optælling af data vha. et skema eller en tabel (krydstabel, antalstabel, pivottabel). I eksamenssæt er denne typeopgave ofte den første i en række af opgaver om statistik.

Herunder er to eksempler på opgaveformuleringer:

 • Opstil et skema som det herunder, der indeholder data fra filen Landsindsamling.
 • Konstruér en tabel som ovenstående med data fra undersøgelsen Kommunalvalg.

Opgaver af denne type tager udgangspunkt i et datasæt. Datasættet kan fx være resultatet af en undersøgelse om, hvorvidt der er en sammenhæng mellem de variable ’gymnasial uddannelse’ og ’antal biografbesøg det sidste år’. En sådan undersøgelse kan føre til en liste som den herunder.

Gymnasial uddannelseHvor mange gange har du været i biografen det sidste år?STXJeg har ikke været i biografenHHXMere end 12 gangeSTX5 - 11 gangeHF1 - 4 gangeSTX5 - 11 gangeHTX5 - 11 gangeHHX1 - 4 gange::

Hvis vi vil undersøge, om der er en sammenhæng mellem gymnasial uddannelse og antallet af biografbesøg det sidste år, så skal vi have talt svarene op, dvs. vi skal lave en optælling af antallet af gange hver kombination af svar optræder i datasættet. Vi laver en optælling ved at konstruere en tabel, der viser sammenhængen mellem de to variable. Herunder er et eksempel.

Der står typisk eksplicit i opgaven, at du skal opstille et skema eller en tabel, og det er derfor forholdsvis nemt at genkende opgaver af denne type. Desuden vil der i opgaveformuleringen ofte være et eksempel på det skema eller den tabel, du skal opstille. Navnet på den Excel-fil, hvor du finder datasættet, vil også indgå.

  Det er vores erfaring, at det er hurtigst at lave optællingen i Excel, når datasættet er givet i en Excel-fil. I afsnittet herunder beskriver vi derfor, hvordan du kan lave en optælling med Excel. Du kan også lave optællingen med en antalstabel i Maple™. Hvis du er interesseret i, hvordan du laver optællingen med Maple, så kan du finde en vejledning i vores guide til Maple, hvor vi også beskriver, hvordan du kan importere datasæt til Maple.

  Metode

  Start med at identificere og åbne filen med datasættet. Som et eksempel forestiller vi os en interviewundersøgelse, hvor en række erhvervsaktive personer fra Jylland, Fyn, Sjælland og Bornholm er blevet spurgt, hvilket af de følgen...

  Teksten herover er kun et uddrag. Køb medlemskab for at læse den fulde tekst.

  Få adgang til hele Webbogen.

  Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

  Køb medlemskab nu

  Allerede medlem? Log ind