Bestem forskriften for en lineær funktion af to variable

Den funktion, som du skal bestemme en forskrift for, beskriver typisk en virksomheds samlede dækningsbidrag ved salget af to produkter, men den kan også beskrive fx omkostningerne eller omsætningen.

Herunder kan du se to eksempler på opgaveformuleringer:

  • Bestem en forskrift for funktionen f, der beskriver virksomhedens samlede dækningsbidrag.
  • Bestem en forskrift for f(x,y).

Den generelle forskrift for en lineær funktion af to variable er f(x,y) = ax + by. Du kan typisk genkende opgaver af denne type på, at den generelle forskrift står i opgaveformuleringen.…

...

Metode

1. Identificér de to variable

Funktionen f(x,y) afhænger af to variable x og y, der typisk beskriver antallet af solgte enheder af hvert af de to produkter. I opgaveformuleringen kan du læse, hvilken variabel der hører til hvilket produkt.

2. Id…

...

Eksempel

En virksomhed producerer to færdigsalater: Super Salatmix og Everyday Salad. Virksomheden skal bruge hovedsalat og rucola til begge færdigsalater og har 450 kg hovedsalat og 300 kg rucola til rådighed.

Til en pakke Super Salatmix skal der bruges 0,05 kg hovedsalat og 0,05 kg rucola, mens der skal bruges 0,08 kg hovedsalat og 0,02 kg rucola pr. pakke Everyday Salad.

Dækningsbidraget er 7 kr. for hver pakke Super Salatmix, der sælges, og 5 kr. for hver pakke Everyday Salad, der sælges.

Funktionen f(x,y) = ax + by beskriver det samlede dækningsbidrag (i kr.) ved salg af x pakker Super Salatmix og y pakker Everyday Salad.

Bestem forskriften for f.

Løsning
 

Kun brugere med et Studienet medlemskab kan læse denne tekst. Køb adgang.

 …

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind