Ond i sulet

I denne analysehjælp får du hjælp til at analysere novellen “Ond i sulet” af Naja Marie Aidt. Vi gennemgår de vigtigste elementer i teksten, som det er godt at have med i analysen. Derudover får du også et resumé af teksten, ordforklaringer, baggrundsviden og hjælp til at perspektivere og fortolke teksten.

Præsentation af teksten

Titel: Ond i sulet
Forfatter: Naja Marie Aidt
Genre: Novelle

“Ond i sulet” er en novelle, som er skrevet af Naja Marie Aidt. Hun er en anerkendt dansk forfatter, der debuterede i 1991 med digtsamlingen Så længe jeg er ung. ”Ond i sulet” er udgivet i novellesamlingen Vandmærket i 1993. Aidts noveller handler ofte om mennesker, der mister kontrollen. Kontroltabet finder vi også i “Ond i sulet”, hvor hovedpersonen er plaget af angst, når hun skal sove, og i sin magtesløshed forstyrrer sin lillesøsters nattesøvn.

Uddrag

Her kan du læse et kort uddrag af analysehjælpen:

Titlen har flere betydninger

Hvis man er “ond i sulet” er man i overført betydning rigtig vred eller sur. Man kan godt være vred på bestemte mennesker eller af helt konkrete årsager, når man er ond i sulet, men egentlig betyder udtrykket, at vreden er trængt helt ind i kroppen på én. Den er trængt ind under huden og ind i sulet, dvs. fedtlaget under huden.

I novellen er der en direkte reference til titlen, som kan gøre os klogere på dens betydning: “Jeg ville ikke være alene, jeg kunne simpelthen ikke tåle det; mørket og alle vores dukker der sad og blev onde i sulet”. I citatet her er det dukkerne på værelset, der bliver onde i sulet om natten. Det præsenteres som én af flere forklaringer på, hvorfor hovedpersonen agerer, som hun gør - hun er bange for de vrede dukker.

De vrede dukker kan vi forstå som symbol på hovedpersonens angst. De bliver hendes måde at sætte ord på, hvorfor hun opfører sig, som hun gør. Angst er kendetegnet ved en følelse af ængstelighed i kroppen, som man ikke kan placere noget bestemt sted.

Teksten herover er kun et uddrag. Køb medlemskab for at læse den fulde tekst.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Ond i sulet

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.