Arkitekturanalyse

Introduktion til arkitekturanalyse

Arkitekturanalyse i Oldtidskundskab handler om at beskrive og analysere en antik bygning og dens forskellige dele. Derved bestemmer man, hvilken arkitektonisk stil bygningen tilhører (fx jonisk stil).

Du begynder med en overordnet beskrivelse. Her præsenterer du bygningen og de informationer, du har om den, uden at fortolke eller vurdere. Derefter går du videre med en mere detaljeret analyse, hvor du går i dybden med bygningen og dens elementer. Ud fra analysen bestemmer du, hvilken arkitektonisk stil bygningen tilhører. Evt. kan du også give en datering, hvis ikke årstal er angivet.

Du kan så give en fortolkning af bygningen. Fx af sammenhængen mellem bygningens arkitektur og funktion, eller hvad bygningen kan sige om den periode, den tilhører. Hvis du har en nyere bygning at perspektivere til (som til eksamen), bruger du den til at sætte den antikke bygning i kulturhistorisk perspektiv.

Model for arkitekturanalyse til eksamen

Herunder får du en model til analyse af arkitektur, som du kan bruge til eksamen i Oldtidskundskab. Hvis du trækker en eksamensopgave med arkitektur, vil der både være en antik bygning og en perspektiverende bygning fra nyere tid.

Vær opmærksom på følgende til selve eksaminationen:

  • Du har normalt ca. 5-10 minutter til at tale om arkitekturanalysen (de første 15-20 minutter bruger du på analyse af den antikke tekst).
  • Du skal kort beskrive, analysere og stilbestemme den antikke bygning. Pga. den korte tid kan din analyse ikke blive meget grundig.
  • Du skal ikke lave en analyse af bygningen fra nyere tid, men kun bruge den til at perspektivere den antikke bygning.

NB: Spring bare over de punkter i modellen, som du ikke har noget at sige til. Den detaljerede analysedel (pkt. 2) har vi inddelt i de tre mest typiske former for arkitektur: templer, teatre og triumfbuer.

Model for arkitekturanalyse til eksamen

1. Overor

...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind