Analysemodel

Her få du en model til analyse af en nyhed. Det kan enten være et nyhedsindslag i TV eller en nyhedsartikel. Vi går igennem analysen i 10 punkter. Du behøver ikke nødvendigvis komme ind på alle punkterne og rækkefølgen ligger ikke fast – men den er god at følge.

Til sidst ser vi nærmere på analyse af virkemidler i et nyhedsindslag og en nyhedsartikel. Forskellen på analyse af disse to nyhedsmedier ligger i de virkemidler, der bruges, fordi mediet er forskelligt.

Rækkefølge

Du kan lave din nyhedsanalyse i denne rækkefølge:

  1. Det grundlæggende + analyse af nyhedstype og opbygning.
  2. Analyse af vinkling, kilder og nyhedskriterier + evt. sprogbrug og målgruppe.
  3. Evt. analyse af mediets virkemidler (fx filmiske virkemidler, grafiske virkemidler osv.).
  4. Vurdering og konklusion.

1. Det grundlæggende: Hvem, hvad, hvor

Som det første er det godt at forklare om det grundlæggende: Det vil sige, hvad nyheden handler om (emnet), hvilke centrale personer der optræder, og hvor det foregår. Få desuden med, hvilket medie nyheden findes i, og hvornår den er udgivet.

Ex. På DRs hjemmeside kan man læse nyheden, ”Titusinder af mexicanere på gaden i protest mod Trump”, som er udgivet d. 12. februar 2017. Som rubrikken antyder, handler historien om demonstrationer i de store mexicanske byer mod USA’s præsident, Donald Trump. Mexicanerne er utilfredse med, at Trump har planer om at bygge en grænsemur, som han vi have Mexico til at betale for, og at han i sin valgkamp har kaldt mexicanere for "kriminelle" og "voldtægtsforbrydere" …

2. Nyhedstype

Dernæst kan du analysere, hvilken nyhedstype der er tale om. Forklar, hvordan du kan se, der er tale om netop denne nyhedstype.

Informerende nyhed: Nyhedens fokus er primært at informere seerne om emnet/sagen. Meningsdannende nyhed: Nyhedens fokus er primært at skabe debat om emnet og få seerne til at tage stilling.
Adfærdsregulerende nyhed: Fokus er primært at få seerne til at gøre noget bestemt. Fx stemme til et kommunevalg.
Underholdende nyhed: Fokus er primært at underholde seerne.

Analysen af nyhedstype siger noget om, hvad formålet med nyheden er.

Ex. ”Titusinder af mexicanere på gaden i protest mod Trump”.
Nyheden er både informativ og meningsdannende. Vi bliver informerede om mexicanernes demonstrationer, og desuden får nyheden os til at tage stilling til Donald Trump og hans grænsemur. Holder vi med mexicanerne, der føler, at Trump krænker dem? Eller mener vi, at Trump gør det rigtige ved at passe på USA’s grænser og beskytte landet mod ulovlig indvandring af mexicanere? Nyheden informerer ikke bare, men er med til at skabe holdninger til et meget aktuelt emne …

3. Opbygning af nyheden

Det er godt at komme ind omkring, hvordan nyhedshistorien er bygget op. Er den bygget op efter nyhedstrekanten, som de fleste nyheder er? Eller på en anden måde? Forklar, hvordan det ses.

Bygget op efter nyhedstrekanten?

Nyhedstrekanten viser den klassiske måde at bygge en nyhed op, som gælder både nyhedsartikler og nyhedsindslag på TV.

I indledningen kommer selve ny...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind