Novelleanalyse på 15 minutter

Her giver vi dig en dækkende gennemgang af, hvad du skal vide om novelleanalyse - men skåret ind til benet, så du kan læse den på 15 minutter! Ud over at vi viser dig den rigtige rækkefølge at gribe en analyse an på, så viser vi dig også med konkrete eksempler, hvordan du kan bruge din analyse, når du skriver opgave.

Hvad er novelleanalyse?

Analyse og fortolkning af en novelle er ikke det samme, men hænger tæt sammen. I analysen zoomer du ind på et bestemt element i novellen, fx sprog, fortælleteknik, opbygning, miljø eller personer. I din analyse beskriver du så dette element og undersøger, hvilken virkning det har i novellen, og/eller hvilke betydninger der kan ligge i elementet.

I fortolkningen zoomer du ud og prøver at formulere, hvad novellen overordnet set kan sige noget om. Her kan du komme ind på, hvilke betydninger der ligger i novellen som helhed, og hvad budskabet i novellen er.

Første opgave: Læs novellen og tag notater

Grundig læsning = God analyse!

For at kunne lave en god analyse og fortolkning er det nødvendigt, at du læser novellen grundigt igennem mindst to gange. Grundige læsninger af novellen gør, at du undgår misforståelser og fejlagtige analyser.

En god tekstlæsning handler ikke kun om at læse og forstå, men om at arbejde med teksten. Tag notater undervejs, og markér...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind