Podcast

Her kan du høre Studienets podcast om ”Nøkkens Svig”. Podcasten hjælper dig med at analysere, fortolke og perspektivere folkevisen. Undervejs kan vores Forstå teksten-side også være en hjælp for dig, fordi du dér kan læse hele visen med gloser.

Vi går i dybden med folkevisen, så du kan få en god start på dit arbejde med den. Du kan høre mere om:

00:00 Genre og komposition

04:10 Analyse af folkevisen

21:30 Fortolkning og perspektivering

Medvirkende

Birgitte (cand.mag i Dansk og Engelsk)

Niels (cand.mag. i Dansk, Oldtidskundskab og Religion)

Signe (vært)

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra vores podcast:

Det er ”Nøkkens Svig”, som er en tryllevise. Det er en typisk tryllevise. Dét er genren, og det betyder, at den har overnaturlige træk. Det er primært det, det betyder, og så handler den om en overgangsfase i livet, hvilket også er typisk for en tryllevise. 

Vi kan lige starte med at sige, at den version, vi bruger her, den har vi hentet fra Kalliope på internettet. Den har 37 strofer, og det siger vi, fordi det godt kan være, at du sidder med en anden version derhjemme. En kortere version måske. Men handlingen vil være den samme, og du vil stadig godt kunne bruge podcasten som hjælp til at analysere. 

Titlen betyder simpelthen ”nøkkens bedrag”. Og det er også det, som folkevisen handler om, altså den her unge kongedatter, som er i overgangsfasen mellem at være et barn og en voksen. Hun skal snart giftes og finde en mand. Den her nøkke hører hendes dejlige sang og vil så lokke hende og prøve at vinde hendes kærlighed. Det lykkes for nøkken af få lokket hende med sig hjem og ned i havet, hvor han bor. 

Og så ender vi der, og det er jo noget rod. Men vi kan måske lige prøve at tale lidt mere om opbygningen af den her folkevise, kompositionen. Hvad kan vi lægge mærke til her? 

Jamen, der kan man først og fremmest skelne mellem det, man kalder den ydre komposition og den indre komposition ... 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind