[1]

Nøkkens Svig

I denne analysehjælp hjælper vi dig med at analysere og fortolke folkevisen “Nøkkens Svig”. Folkevisen stammer fra middelalderen. 

Du kan starte med at lytte til vores podcast om “Nøkkens Svig”, hvor vi hjælper dig godt i gang med at forstå folkevisen. Herefter finder du et skriftligt resumé af visen. I denne analysehjælp kan du også læse hele teksten med vores forklaringer og gloser.

Når du tager hul på selve analysen, får du først nogle arbejdsspørgsmål, der kan hjælpe dig i gang. Dernæst har vi fokus på de vigtigste punkter, som kan være gode at inddrage i en analyse. Til sidst får du hjælp til at fortolke og perspektivere folkevisen.

Hvis du har brug for et hurtigt overblik, kan du læse vores noter til teksten.

Folkeviseanalyse

Hvis du vil have mere hjælp til dit arbejde, kan du bruge vores vejledning til analyse af folkeviser.

Sådan bruger du analysehjælpen.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra vores analysehjælp:

Handlingsforløbet kan inddeles i tre faser

En folkevises indre komposition handler om, hvordan selve handlingen er opbygget og forløber. Handlingsforløbet i “Nøkkens Svig” kan inddeles i tre faser, som er typiske for folkeviser. De afspejler jomfruens overgang fra barn til voksen.

Allerførst har vi en udgangssituation. Det er ca. strofe 1-4. Her hersker harmonien stadig. Jomfruen danser ubekymret med andre unge og aner ikke, at hendes smukke sang er blevet hørt af en ond nøkke. 

Anden fase er konfliktfasen, som ca. er strofe 5-35. Her griber det overnaturlige ind i jomfruens liv, idet nøkken opsøger hende og lokker hende med sig. Hun går altså fra at leve trygt hos sin slægt og være forlovet med en passende mand til at løbe bort med et dæmonisk væsen. Selve overgangen markeres af rideturen fra kirken til havet. Til sidst indser jomfruen sin fejltagelse og rammes af skyldfølelse over for sin familie og forlovede.

Sidste fase er afklaringen, som ca. er strofe 36-37. Her er jomfruens fortabelse total: Nøkken trækker hende med ned på havets bund. Det sidste, nogen hører til hende, er hendes skrig under vandoverfladen. Dermed er afklaringen tragisk.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Nøkkens Svig

[1]
Bedømmelser
  • 14-11-2023
    Givet af HF-elev på 2. år