Perspektivering

Nike er del af den sociale vending i dansk litteratur 

Det er vanskeligt at putte periodebetegnelser på nye bøger, men alligevel forsøger lærere og litteraturhistorikere hele tiden at gøre det. Caspar Erics Nike er fra 2015 og dermed en ret ny bog. Alligevel er den allerede blevet beskrevet som del af en tendens i ny dansk litteratur. Det er den tendens eller strømning i samtidslitteraturen, der kaldes ”den sociale vending”. 

Den sociale vending er kendetegnet ved en gennemgående interesse for mellemmenneskelige forhold og for fællesskaber. Tendensen præger mange forskellige danske forfatterskaber fra perioden efter år 2000. Det paradoksale er, at mange af teksterne indenfor den sociale vending samtidig er selvbiografiske. Ofte opfatter vi interessen for selvet og interessen for fællesskabet (det sociale) som modstridende interesser, men i mange af disse forfatterskaber beskriver fællesskabet og det sociale gennem beskrivelser af forfatteren selv. 

Det særlige ved teksterne i den sociale vending er nemlig, at de meget klart tematiserer forholdet mellem individ og fællesskab. Og hvis de handler om et forhold mellem to mennesker, sådan som Nike i høj grad gør, er det også med fokus på, hvordan det forhold afspejler fællesskabets værdier og forventninger...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind