Nike

Her får du hjælp til at analysere digtet Nike af Caspar Eric. I analysehjælpen gennemgår vi de vigtigste elementer i teksten, som det er godt at have med i analysen. Derudover får du et resumé af Nike, og endelig hjælper vi dig til at fortolke og perspektivere teksten.

Præsentation af teksten

Titel: Nike
Forfatter: Caspar Eric
Genre: Langdigt

Nike er Caspar Erics anden bog. Den udkom i 2015, da forfatteren var 28 år. Han var debuteret året før med bogen 7/11, men havde på det tidspunkt allerede udgivet mange digte på nettet. 

Nike består af ét langt digt på 88 sider, der tegner et portræt af digtets jeg. Digtet virker selvbiografisk, og Caspar Eric er da også blevet opfattet som del af en generation i dansk litteratur, hvor det personlige stof er i fokus. Hans forfatterskab er desuden kendt for at tage populærkulturen seriøst. Nike forholder sig fx direkte til sociale mediers og den digitale teknologis betydning, ligesom digtet rummer citater fra masser af reklamer, film og popsange. 

Derudover er Caspar Erics digte kendt for at tematisere forfatterens handicap, cerebral parese. Det er et handicap, han helst ikke vil defineres af, men som han heller ikke kan ignorere. Han bruger både handicappet til at skrive om sig selv og andres opfattelse af ham, men også til at tematisere andre marginaliserede grupper i samfundet. Dermed får hans digte et politisk indhold, samtidig med at de sætter fokus på menneskets identitetsdannelse i bred forstand.

Uddrag

Herunder kan du læse et uddrag af vores analysehjælp:

Temaet i Nike er identitetsdannelse

Det centrale tema i Nike er identitetsdannelse. Digtets jeg beskriver sig selv og sin egen historie i digtet. Det er tydeligt, at hans handicap spiller en stor rolle. Det gør det både i andres opfattelse af ham og i hans selvopfattelse. 

Men Nike viser, at handicappet slet ikke er hele sandheden om ham. Faktisk kan vi tolke digtet som et udtryk for, at Caspar Eric sætter en almenmenneskelig erfaring på spidsen, når han bruger sit handicap til at vise, hvad identitetsdannelse er for en proces. 

Stort set alle mennesker spejler sig selv i andre. Vi opfatter os selv i forhold til dét, andre mennesker gør, og danner på den måde en forestilling om, hvad der er normalt - og hvad der er særligt for os. Den forestilling er med til at danne ens selvbillede, uanset om man ser sig selv i modsætning til normaliteten eller som en del af den. 

Nike er en slags poetisk beskrivelse af den proces. Jegets handicap gør ham til noget særligt i de fleste andre menneskers øjne. Men samtidig viser digtet, at jeget er et almindeligt menneske, der oplever mange af de samme ting som andre mennesker. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Nike

[4]
Bedømmelser
 • 11-12-2020
  5
 • 17-01-2022
  Givet af 1.g'er på STX
 • 21-09-2020
  Givet af HF-elev på 2. år
 • 21-09-2020
  Givet af HF-elev på 2. år