Resuméer af kapitler

Handlingen i hovedtræk

Niels Klims underjordiske rejse (1745) er en satirisk rejseroman fra oplysningstiden, der rummer træk fra det, vi nok i dag ville kalde fantasylitteratur. Selvom den foregår i en fiktiv verden, kommenterer den indirekte på Holbergs eget samfund i 1700-tallet. Valget af fiktion har formentlig at gøre med, at Holberg dermed bedre kunne undgå censur og levere sin samfundskritik. Oprindelig udkom romanen på latin, formentlig for at undgå den danske censur og nå at større, europæisk publikum.

Niels Klims underjordiske rejse begynder med, at den unge Niels Klim vender hjem til Norge efter at have studeret teologi og filosofi i København. Kort efter, i året 1665, lader han sig hejse ned i en fjeldhule for at vinde berømmelse som naturforsker. Men rebet knækker, og Klim styrter ned til en underjordisk verden inde i den hule jordklode. Her svæver han først i kredsløb om planeten Nazar, før et grif -lignende uhyre tvinger ham ned på planeten. 

Klim bliver taget til fange af et folk, der består af levende træer. Folket kaldes potuanere og bor i fyrstedømmet Potu. Klim betragter dem først som mere primitive end europæerne, men i takt m...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind