Niels Klims underjordiske rejse

I denne analysehjælp får du hjælp til at analysere og fortolke den satiriske rejseroman Niels Klims underjordiske rejse (1745) af Ludvig Holberg. Romanen beskriver den unge Klims rejse gennem underjordiske lande, der har hver deres indretning, fx mht. styreform og kønsroller. Klims refleksioner over de forskellige (fiktive) samfund kan samtidig læses som Holbergs kritik af 1700-tallets samfund. 

Analysehjælpen giver dig hjælp til udvalgte elementer i romanen. Vi anbefaler, at du starter med vores arbejdsspørgsmål.

NB: Romanen udkom første gang i 1741 og siden i en let revideret udgave i 1745. I sidstnævnte tilføjede Holberg forordet “Forsvarende fortale” samt enkelte mindre afsnit i romanen. Vores analysehjælp tager udgangspunkt i udgaven fra 1745.

Sådan bruger du analysehjælpen.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra vores analysehjælp:

Klims fald gennem hulen symboliserer hans fald fra magtens tinde

I romanens slutning falder Klim igen igennem fjeldhulen, hvorefter han lander hjemme i Norge. Rent symbolsk kan vi læse det fysiske fald som et billede på hans fald fra magtens tinde. Her er det en klar pointe i romanen, at dette fald er helt selvforskyldt.

Først er han knust over, hvor meget han har mistet: “For ikke længe siden havde jeg styret mægtige riger, nu kunne jeg dårlig nok gøre mig forhåbning om at styre en skole derhjemme.” Men med tiden bliver han klokker i en norsk kirke og slutter fred med dét: “Nu går jeg roligt og filosofisk og bliver gammel i det embede.” Det er samtidig temmelig ironisk, at Klim, der har brugt et halvt liv på at stræbe efter berømmelse og magt, nu bliver tilfreds med så ydmygt et job. Han lærer altså at stille sig tilfreds med basale ting i livet såsom kone, børn og et arbejde.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Niels Klims underjordiske rejse

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.