Neuropsykologi

I dette kompendie kan du læse om neuropsykologi. Neuropsykologien er en gren af psykologien, som beskæftiger sig med, hvordan psykologiske fænomener relaterer sig til den biologiske hjerne. Neuropsykologien er altså et område, som ligger i grænselandet mellem fagene Psykologi og Biologi. 

Du kan møde neuropsykologien som et supplerende emne i både Psykologi C og Psykologi B. Du kan også blive bedt om at arbejde med dele af kernestoffet ud fra en neuropsykologisk vinkel, fx under et tema om kognition og læring

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra kompendiet.

H.M.

Henry Molaison (1926-2008) var en amerikaner, som i 1953 fik fjernet store dele af sin hippocampus som en del af en eksperimentel behandling mod epilepsi. Selvom operationen til en vis grad bidrog til at afhjælpe epilepsien, så havde den dog voldsomme bivirkninger på Molaisons hukommelse.

Det viste sig nemlig, at Molaison helt havde mistet evnen til at danne nye minder i langtidshukommelsen, selvom han fortsat klarede sig udmærket i eksperimenter, som testede korttidshukommelsen. Molaison havde også svært ved at tilegne sig ny viden om verden, men havde dog stadig adgang til de fakta, som han havde lært før operationen i 1953. Han kunne også fortsat udtrykke sig sprogligt, men alligevel var det selvfølgelig stort set umuligt for ham at leve et normalt liv, fordi han aldrig var i stand til at huske, hvad der var sket tidligere samme dag, uge eller måned. 

Molaison har været af stor interesse for neuropsykologien, fordi hans hukommelsesproblemer meget tydeligt kan spores til netop operationen i 1953. Netop de fjernede regioner i Molaisons hippocampus må altså have været af stor betydning for langtidshukommelsen. 

Henry Molaison er populært blevet kendt som H.M. inden for neuropsykologien, fordi hans fulde navn først kunne publiceres efter hans død i 2008.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Neuropsykologi

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.