Resumé og ordforklaringer

Resumé

”NETTO og fakta” er en novelle af Jan Sonnergaard. Novellen beskriver den ulykkelige og arbejdsløse jegfortællers liv, der er præget af social ulighed og en lang række ydmygelser.

Novellen begynder med en anekdote, som en af jegfortællerens tidligere venner ofte fortalte om sin militærtid. Sergenten plejede at sætte de rekrutter, der havde en studentereksamen, til at rense lokummer, fordi de ikke skulle tro, at de var noget særligt. Anekdoten vækker genklang i jegfortællerens eget liv, som også er fuld af daglige ydmygelser, selv om det er længe siden, at han har troet, han var noget som helst. Hans sociale selvværd er tværtimod helt i bund. 

Jegfortælleren bor i Københavns Nordvest-kvarter, og han beskriver, hvordan han bliver bombarderet med reklamer for lotterier og discountsupermarkeder, som understreger, at han tilhører den del af markedet, der hedder den sociale underklasse. Det er dem, der lettest kan lokkes til at smide penge væk på en lottokupon, fordi de ikke har noget håb om at tjene penge til et bedre liv på anden vis. Det er også dem, der bliver nødt til at nøjes med discountsupermarkedernes dårlige, men billige mad. 

Jegfortælleren kan knapt nok nå...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind