Komposition

Novellen har en anekdote som prolog

”NETTO og fakta” begynder med en anekdote, som en af jegfortællerens tidligere venner ofte plejede at fortælle. Anekdoten fungerer som en slags prolog til selve novellen. Det er med andre ord en fortale, der slår novellens tema om magtulighed og ydmygelse fast, inden den for alvor begynder.  

Anekdoten handler om vennens soldatertid, hvor der var en sergent, som altid lagde ud med at spørge de nye rekrutter, om nogen af dem havde en studentereksamen. Hvis der var nogen, der svarede ja, ville de blive sat til at rense lokummer – de skulle nemlig ikke tro, at de var noget. 

Jegfortælleren tænker for sig selv, at hvis der er nogen i den historie, der føler sig hævet over andre, så er det sergenten, ikke studenterne. Han genkender ydmygelsen og uligheden i anekdoten fra sit eget liv, der i novellen bliver beskrevet som én lang række af ydmygelser. Der er flere tegn i novellen på, at jegfortælleren selv har studeret, hvilket formentlig er en af årsagerne til, at han identificerer sig med studenterne i anekdoten. 

Han taler bl.a. en del om nytteetik – et filosofisk emne, som det trods alt er de f...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind