Nedsættende ord, vi ikke bør bruge

I denne opgavehjælp hjælper vi dig med at skrive en debatterende artikel om "Nedsættende ord, vi ikke bør bruge” – opgave 4 fra dansk skriftlig eksamen på STX, den 19. maj 2020. Vi gennemgår teksterne i opgavesættet, så du forstår, hvad de grundlæggende drejer sig om. Derudover får du gode ideer til, hvordan du kan diskutere og debattere emnet på en nuanceret og grundig måde.

Opgaveformulering

Skriv en debatterende artikel, hvor du undersøger, om der er nedsættende ord, vi ikke bør bruge i bestemte sammenhænge.

I din artikel skal du diskutere og debattere emnet ved bl.a. at inddrage Kære Mulle: Jeg vil ikke kaldes ”spasser” (tekst 4a) og mindst ét af de to tekstuddrag ’Danmarks lækreste spasser’ formår både at provokere og at tage de provokerede alvorligt (tekst 4b) og Danmarks lækreste spasser (tekst 4c).

I din undersøgelse skal du særligt fokusere på:

 • At diskutere, om der skal være grænser for, hvornår og hvordan vi bruger nedsættende ord, idet du bl.a. inddrager hovedsynspunkter og argumenter fra Kære Mulle: Jeg vil ikke kaldes ”spasser” (tekst 4a).
 • At underbygge dine synspunkter ved at inddrage konkrete eksempler på brug af nedsættende ord og forholde dig til andre synspunkter på emnet. Inddrag mindst et af de to tekstuddrag ’Danmarks lækreste spasser’ formår både at provokere og at tage de provokerede alvorligt (tekst 4b) og Danmarks lækreste spasser (tekst 4c).
 • At præsentere emnet gennem en fokuseret indledning og diskussion og forsøge at overbevise din læser gennem en stærk og velgennemtænkt argumentation med en afslutning, der markerer dit synspunkt.

Omfang af din artikel: tre-fire normalsider a 2400 enheder (antal anslag inklusive mellemrum)

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Nedsættende ord, vi ikke bør bruge

[6]
Bedømmelser
 • 01-01-2021
  Givet af 3.g'er på STX
  Det er en super god hjælp at der er forskellige synspunkter man kan tage fat i, så man bedre kan få startet sin debat - det kan ofte være svært at debattere med sig selv, men det hjælper i til at gøre lettere! :)
 • 26-04-2021
  Givet af 3.g'er på STX
  Sindsygt overskueligt. Dejlig med detaljeret hjælp og gode pointer.
 • 06-04-2021
  Givet af 2.g'er på STX
 • 20-01-2021