Sammenligning og perspektivering

Sammenligning

Digtene “Det er forvirrede tider, jeg skal fortælle om” og “Morgen-Vandring” er skrevet med over 200 års mellemrum. Det gør, at der er nogle oplagte forskelle, men overraskende nok er der også mange ligheder.

Virkemidlerne er forskellige

Hvis vi først ser på forskellene, så er det oplagt at hæfte sig ved deres komposition. “Morgen-Vandring” fremstår som et traditionelt digt med en fast og bunden form. Det ser vi fx i digtets regelmæssige stavelsesfordeling og faste rimmønster. “Det er forvirrede tider, jeg skal fortælle om” fremstår til sammenligning som et moderne digt, hvor kompositionen er uregelmæssig og fragmentarisk. 

Det er nærliggende at tolke kompositionen i forhold til digtenes indhold og naturskildring. “Morgen-Vandring” beskriver naturen som en harmonisk sammenhæng, mens “Det er forvirrede tider, jeg skal fortælle om” beskriver en ødelagt, kaotisk og giftig natur. Dermed kan vi sige, at digtenes form afspejler deres indhold. 

En anden markant forskel ligger i digtenes måde at bruge billedsprog. Billedsproget i “Morgen-Vandring” er domineret af besjælinger, hvor naturen og især digtets blomster tillægges menneskelige egenskaber. Digtet giver på den måde naturen sjæl og gør den til del af en stor beåndet sammenhæng. 

Her adskiller Ørnstofts digt sig markant fra Oehlenschlägers. Ørntoft bruger nemlig hovedsageligt sit billedsprog til at udtrykke rene menneskelige erfaringer. Ved at bruge metaforik om mørke og stilstand viser han os en verden, som er tæt på undergangen, uden at nogen gør noget ved det. 

Forholdet mellem det lyriske jeg og naturen

Ser vi på forholdet me...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind