Naturlyrik

Her får du hjælp til at skrive en analyserende artikel om naturlyrik. I din artikel skal du undersøge lyriske fremstillinger af naturen. Opgaven stammer fra bogen Eksamensgenrerne dansk stx af Nicolai Rekve Eriksen    

Vi giver dig hjælp til analyse, fortolkning, sammenligning og perspektivering af de to digte, Theis Ørntoft: “Det er forvirrede tider, jeg skal fortælle om” fra digtsamlingen Digte 2014, samt Adam Oehlenschläger: “Morgen-Vandring” fra digtsamlingen Poetiske Skrifter, 1805.

Først hjælper vi dig til at forstå opgaveformuleringen og finde din vinkel. Dernæst får du vores bud på en fokuseret analyse og fortolkning af hver af de to digte først Ørnskovs moderne digt Oehlenschlägers romantiske digt. Til sidst ser vi på, hvordan teksterne kan sammenlignes og perspektiveres til litteraturhistorien.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra opgavehjælpen.

Mennesket handler ikke

Digtet fortæller om menneskets manglende handling over for klimaforandringerne. I stedet for at gøre noget, sætter vi os ned og venter på en revolution, skriver Ørntoft med en intertekstuel reference til Drachmanns klassiske digt “Engelske socialister” (1872). Menneskets passive tilgang bliver vist gennem referencen til Drachmann, hvor revolutionen ikke bliver til noget, og gennem metaforer om manglende bevægelse. 

Til gengæld beskriver digtet til fulde, hvordan mennesker er optaget af ligegyldige ting. Vi hidser os op over tåbelig breaking news og fylder tiden med ligegyldige gøremål. Når dommedag står rundt om det næste hjørne, vil de fleste ting virke ret ligegyldige i sammenligning. 

Den dystopiske situation har sat sig dybt i det lyriske jeg. Han har gennemskuet at almindelige menneskers gøremål og interesser blot er distraktioner fra undergangen. ”Jeg har ikke længere nogen overordnet plan for livet”, siger det lyriske jeg også. Når verden er på vej til at gå under, er det håbløst at lægge store planer. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Naturlyrik

[3]
Bedømmelser
  • 18-04-2022
    Givet af 3.g'er på STX
  • 05-01-2021
    Givet af 2.g'er på STX
  • 08-11-2020
    Givet af 3.g'er på STX