Naturdigte

Dette er vores opgavehjælp til den reflekterende artikel om naturdigte. Opgaven stammer fra eksamen i skriftlig Dansk på STX, 18. maj 2022, hvor den var opgave 5. 

Du får grundig hjælp til at reflektere over emnet om, hvorfor mange digte bruger naturen som motiv. Du finder også vejledning og idéer til, hvordan du kan bruge de vedlagte tekster i din opgave. Desuden har vi en række arbejdsspørgsmål, som sætter dig i gang med arbejdet med opgaven.

Sådan bruger du opgavehjælpen: Opgavehjælp til dansk.

Du kan også høre en podcast, som giver dig hjælp til at skrive den reflekterende artikel om naturdigte.  I podcasten tager vi udgangspunkt i opgaveformuleringen, men du kan også sagtens bruge den, hvis du arbejder med teksterne i en anden sammenhæng.

Opgavehjælpens indhold

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra opgavehjælpen:

Forholdet til naturen er forbundet til samfundet, individet og det guddommelige

Skyum-Nielsen påpeger, at digternes forhold til naturen ofte er sammenfiltret med deres forhold til samfundet, os selv og Gud:

Spørger man digterne, vil man få at vide, at det for dem er ganske svært at adskille menneskets forhold til naturen fra dets relationer til samfundet, sig selv og Gud. 

Naturdigte kan derfor også være fx samfundskritiske, religiøse eller selvreflekterende. Digterne bruger naturen som motiv til at tematisere mange forskellige sider af vores tilværelse.

Til undersøgelse og refleksion

Du kan reflektere over, hvordan naturdigte kan handle om temaer som samfundet, Gud eller digteren selv. Hvordan og hvorfor kan disse temaer tages op i naturdigte?

Du kan overveje, hvordan nyere naturdigte fx diskuterer den ødelæggende virkning, som vores samfund har på naturen og klimaet. Digtene kan kritisere, hvordan mennesket behandler naturen som en ressource, det frit kan udnytte til at skabe vækst og profit. Digtene kan omvendt også fremstille et alternativt blik på ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Naturdigte

[7]
Bedømmelser
 • 21-04-2024
  Givet af 2.g'er på STX
 • 23-05-2023
  Givet af 3.g'er på STX
 • 08-05-2023
  Givet af 2.g'er på STX
 • 01-05-2023
  Givet af 3.g'er på STX